MARIJA ŠERIFOVIĆ NEĆE SMETI DA KRSTI SINA? Ovo je stav Srpske pravoslavne crkve!


IZVOR: Republika/B. P. M. - 29.12.2023 | 15:25


Otkriveno da li će Marija Šerifović moći da krsti svog sina!

Foto: E-stock foto Caslav Vukojicic, Shutterstock
MARIJA ŠERIFOVIĆ NEĆE SMETI DA KRSTI SINA? Ovo je stav Srpske pravoslavne crkve!

Kraj 2023. godine doneo je divne vesti za poznatu pevačicu Mariju Šerifović - postala je majka sina Marija uz pomoć surogat-majke. Ova vest nije samo obradovala njene fanove i prijatelje, već je pružila nadu i ohrabrila sve one koji se bore za potomstvo. Marija nikada nije krila želju da postane majka, a sada je konačno ostvarila tu svoju najveću želju.

Radosnu vest podelila je na svom Instagram profilu uz emotivnu poruku. Pevačica je istakla da je ljubav došla u njen život i da će svoju ljubav pružiti sinu, čuvajući ga od tuge i nedaća.

Foto: Instagram/serifovic

Marija Šerifović i Mario

Ova vest je podstakla mnoge da razmisle o surogat-majčinstvu, koje u Srbiji još uvek nije uobičajena praksa. Povodom ovoga, postavilo se pitanje da li će Marija moći da krsti svog sina u našoj zemlji, s obzirom na stavove Pravoslavne crkve.

Naime, katolička i pravoslavna učenja dele stav da uključivanje surogat-majke krši sakrament braka i umanjuje lični karakter bračnih odnosa kako navode domaći mediji.

- Pravoslavna crkva veruje da ljudsko biće nije prost skup ćelija, kosti i organa, niti da je čovek definisan isključivo biološkim faktorima.

- Čovek je stvoren po liku Božjem... - navodi se u dokumentu "Misija pravoslavne crkve u savremenom svetu", koji su potpisali poglavari i velikodostojnici deset pravoslavnih crkava, među njima i SPC.

Foto: E-stock foto Caslav Vukojicic

Marija Šerifović

Ipak, što se tiče samog krštenja deteta rođenog uz pomoć surogat-majke Srpska pravoslavna crkva nema zvaničan stav.

Pre nekoliko godina, Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio je zvaničan dokument koji definiše stav prema krštenju dece rođene posredstvom surogat-majki. U saopštenju stoji da će ruska crkva krstiti decu koju su rodile surogat-majke tek kada se roditelji pokaju u crkvi. Druga mogućnost da se krste je kada dete postane punoletno ili dostigne starosno doba u kome može samostalno da odluči da želi da primi hrišćansku veru.

BONUS VIDEO: