SKANDAL! Frajle optužile menadžerku za ZLOSTAVLJANJE, usledio hitan odgovor!


IZVOR: Republika/B. P. M. - 01.08.2023 | 18:35


Članice popularne grupe "Frajle" optužile su bivšu menadžerku za zlostavljanje, tvrde da su zbog nje preživele pakao!

Foto: ATAImages
SKANDAL! Frajle optužile menadžerku za ZLOSTAVLJANJE, usledio hitan odgovor!

Nevena Buča, Jelena Buča i Nataša Mihajlović, članice grupe "Frajle", optužile su bivšu menadžerku Lidiju Samardžiju da ih zlostavlja i da zbog nje proživljavaju pakao. Njihovo otvoreno pismo možete pročitati u celosti u nastavku ovog teksta, kao i Lidijin odgovor.

- Sve je počelo 2020. godine u vreme globalne pandemije izazvane virusom korona. Godinama radimo sa našom dotadašnjom menadžerkom Lidijom Samardžijom. Kada smo u jednom trenutku insistirale da vidimo sve izveštaje i ugovore o našim nastupima, finansijske informacije koje smo dobili nisu uparene. Ubrzo saznajemo da je Lidija Samardžija samoinicijativno svojoj kompaniji pripisala vlasništvo nad svim dosadašnjim albumima grupe The Frajle, uključujući i prva dva albuma koja su nastala pre naše saradnje sa njom, što je na kraju i predmet spora u sudskom postupku. Ove albume smatramo svojom intelektualnom svojinom, u koju smo ugradile deo sebe, i nijedna treća strana ne može jednostavno da ih prisvoji bez našeg izričitog pristanka. Osim toga, platile smo i snimanje tih albuma; bilo direktno ili od novca koji smo prikupile sponzorskim ugovorima - navele su Frajle u otvorenom pismu.

Foto: ATAImages

Frajle

- Nakon raskida saradnje, Lidija Samardžija naše albume prodaje Croatia Records-u, što dovodi do direktnih sporova sa tom diskografskom kućom, a posredno i do uništenja našeg Jutjub kanala. Paralelno sa tim, Lidija Samardžija podnosi prijave za žig na teritoriji ex-Yu zemalja, pokušavajući na taj način da stekne vlasništvo nad žigom i brendom The Frajle. Prvo smo bile iznenađene takvim potezom, jer u trenutku prijave ona više nije imala nikakve veze sa grupom Frajle i našim brendom. Njena namera nam je postala jasna kada su nam se organizatori naših nastupa počeli javljati sa informacijom da im se Lidija Samardžija obraća raznim zabranama kada su u pitanju naši koncerti. Nametnuo nam se zaključak, shvatile smo da Lidija Samardžija čini sve da nas spreči da funkcionišemo pod imenom The Frajle, iako smo to ime smislile 2009. godine - nastavljaju one.

- Istovremeno su nam se javili mnogi umetnici sa kojima smo besprekorno sarađivali ranije u karijeri, a sve kao rezultat priča koje je bivša menadžerka plasirala protiv nas. Uglavnom su ovi umetnici iz Hrvatske, gde je naša publika velika. Svi ovi ljudi su ponovili reči Lidije Samardžije o tome kako smo navodno nezakonitom prodajom naših izdanja prekršili autorska prava, što je potpuna glupost. Iskreno govoreći, neki od umetnika koji su nam se obraćali u pomenutom oštrom tonu kasnije su nam se neformalno javili sa izvinjenjima i objašnjenjima „da su izmanipulisani. Na svojoj koži, skoro svakodnevno, poslednje skoro tri godine trpimo neverovatne pritiske, opstrukcije u radu, lažne optužbe i demonstraciju sile raznih moćnika koji ne biraju sredstva da ugase naš bend i brend - tvrde muzičarke.

Foto: ATAImages

Frajle

- Mi smo kompozitori i tekstopisci kao i koautori dela koja izvodimo i nemoguće je da nam se zabrane njihova izvođenja, što gospođa Samardžija godinama pokušava kontaktirajući sve organizatore naših koncerata slanjem upozorenja, a ako to ne uspe, onda im preti da ako budu sarađivali sa Frajlom, mogu zaboraviti na saradnju sa Gibonijem i Damirom Urbanom, čija je menadžerka Lidija Samardžija još uvek. Upravo ovakva ucena je bila kap koja je prelila čašu, odlučile smo da više ne želimo da ćutimo i probleme, kolokvijalno rečeno, guramo pod tepih. Mnoge naše kolege znaju za ovu situaciju, već je bilo nekih medijskih upita o tome šta se dešava, ali smo sada spremne da svoju unutrašnju borbu vodimo javno. Ukaljavanje ugleda i našeg imena na načine koje normalan čovek ne može ni da zamisli, oduzimanje prava na rad, otkazivanje nastupa i napuštanje naših bliskih saradnika nakon pritiska dotične uz obrazloženje da im „ne treba takav bol u životima“, postali su naša svakodnevica – dodale su članice ove grupe.

- Sve je to poznato u medijskim krugovima širom regiona, a ogleda se u zaustavljanju vesti, intervjua i bilo kakvih najava vezanih za nas, otkazivanja gostovanja i uskraćivanja emitovanja. Stručna javnost i mnoge kolege su takođe upoznate sa našim slučajem. Nažalost, izvođači i organizatori sa kojima sarađujemo često su suočeni sa ultimatumom – ako radite sa Frajlama, onda ne radite sa drugim zvezdama iz regiona, ni koncertno, ni medijski, ni na bilo koji drugi način… I za sebe, ali i za druge koji ćute „da se ne ljute“, govorimo istinu, i to ne samo sada i ovde, već i pred institucijama pred kojima smo pokrenuli krivični i drugi sudski postupak protiv Lidije Samardžije - kažu Nevena Buča, Jelena Buča i Nataša Mihajlović, prenosi "Index".

Foto: ATAImages

Frajle

Nakon optužbi članica grupe, oglasila  se i njihova bivša menadžerka.

- Poštovani, tokom dana ili najkasnije sutra će Vam advokatski tim poslati komentar. Budući da je u postupku više sudskih procesa, verujem da razumete da je ovakva vrsta komunikacije jedino logično i razumno za mene - navela je Lidija i dodala:

- Pravne institucije rade svoj posao i bilo bi puno lakše da potpisnice otvorenog pisma ne izbegavaju preuzeti pozive na ročišta - kaže Samardžija za "Index".

BONUS VIDEO: