NIJE BILA SVESNA KOLIKO JE BOLESNA! Na današnji dan preminula je Ružica Sokić: OVO su njene poslednje reči!


IZVOR: Republika - 17.12.2022 | 10:30


Ružica Sokić uvek će ostati upaćena po svojim ulogama koje je čuvaju od zaborava

Foto: youtube.com
NIJE BILA SVESNA KOLIKO JE BOLESNA! Na današnji dan preminula je Ružica Sokić: OVO su njene poslednje reči!

Na današnji dan pre devet godina premunula je Ružica Sokić, nakon duge i teške bolesti. 

Rođena je 1934. u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista "Pravda" Petra Sokića (1893-1964).

Godine 1958. diplomira na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Godine 1961. postala je stalni član Pozorišta Atelje 212. Glumila je u oko 40 filmova. Već za prvu ulogu ("Gorki deo reke", 1965, J. Živanovića) nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli.

Foto: Printscreen youtube.com

Ružica Sokić

Najveće uspehe ostvarila je glavnim ulogama pevačice u filmu "Kad budem mrtav i beo" i prostodušne uličarke u filmu "Žuta", za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom, te sporednom ulogom majke kojoj sin gine u borbi u "Užičkoj republici", za koju je takođe nagrađena Zlatnom arenom.

Bavila se i pedagoškim radom, na Akademiji umetnosti Braća Karić (1996-2000). Objavila je knjigu sećanja "Strast za letenjem".

Foto: facebook/FilmskeGromade

Ružica Sokić sa kolegama

Teška bolest

Velika umetnica bila je teško bolesna, a nedugo nakon što su otkrili da boluje od Alchajmera koji ju je izjedao, je preminula.

- Nije shvatala da je bolesna. Ni ja nisam prepoznao da je toliko bolesna. Imala je operaciju 2012. godine i usledila je neugodna situacija. Trebalo je da ode na rehabilitaciju, tada više nije igrala. Pokušala je da odigra još jednu predstavu u januaru 2013. godine. Mučila se s njom dosta. Nije mogla da se seti teksta, pa je imala šaptača - ovako je o njenim poslednjim danima govorio njen suprug.

Posetili su brojne lekare u Beogradu, kako bi joj što više olakšali tegobe koje joj je ta teška bolest zadavala.

- Bilo je jasno da se sa njom nešto dešava, ali smo mislili da je to donekle normalno za ljude u tim godinama. Nekad se to zove demencija, nekada Alchajmer. Hvala bogu, nije se dugo mučila. To su bolesti koje mogu da traju i da budu mučenje - govorio je on.

POSLEDNJE REČI RUŽICE SOKIĆ

Kako je njen suprug Miroslav Lukić jednom ispričao, njena poslednja želja bila je da je ne zaboravi.

-Samo da me ne zaboraviš - bile su poslednje reči dive jugoslovenskog glumišta Ružice Sokić koje je uputila suprugu Miroslavu Lukiću na samrti.

BONUS VIDEO: