Za njim je plakala cela bivša Jugoslavija! Život je izgubio na tragičan način sa samo 26 godina: Ovako izgleda spomen kuća popularnog pevača kog su svi voleli (FOTO)


IZVOR: Republika - 24.07.2022 | 14:06


Popularni makedonski pevač Toše Proeski ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni širom bivše Jugoslavije.

Foto: instagram.com/printscreen
Za njim je plakala cela bivša Jugoslavija! Život je izgubio na tragičan način sa samo 26 godina: Ovako izgleda spomen kuća popularnog pevača kog su svi voleli (FOTO)

Vest o pogibiji pretalentovanog mladog pevača potresla je mnoge, pa čak i one koji nisu bili obožavaoci muzike koju je on stvarao. 

Magičnih prstiju i anđeoskog glasa Toše je svoje emocije sa papira prenosio na ploču, a mnogi su se pronalazili u pesmama koje je on stvarao.

Omiljen među publikom i među kolegama koji su se utrkivali ko će sa njim da snimi duet Toše je uvek svima želeo da izađe u susret.

Jednostavno, njega niste mogli da ne volite, pa je upravo zbog toga taj 16. oktobar 2007, koji je mnogima ostao u ružnom sećanju, bio dan kada se prekinula jedna blistava karijera i kada se prekinuo jedan mladi život sanjara iz Kruševa.

Toše je poginuo u  saobraćajnoj nesreći na teritoriji Hrvatske kod Gradiške kada je krenuo na nastup. U kolima sa njim bili su vozač i njegova menadžerka Ljiljana Petrović. Ona je sedela na zadnjem sedištu automobila, dok je Toše spavao na suvozačevom mestu. 

Do nesreće je došlo kada se zbog neprilagođene brzine i nedovoljnog razmaka između vozila vozač Georgij Georgijevski zabio u zadnji deo kamiona na autoputu Zagreb-Lipovac, u smeru ka Zagrebu. Vozač Georgijevski i Petrovićeva su s teškim povredama prevezeni u bolnicu u Novoj Gradiški, dok je Toše podlegao povredama. POGLEDAJ GALERIJU

Kako bi mu se na neki način odužili, obožavaoci su grob Proeskog zatrpali raznim poklonima i pismima. Ujedno, i grad Kruševo se zahvalio pevaču tako što je u njegovo ime izgrađena memorijalna kuća u obliku krsta, budući da je Toše bio veliki vernik.

U njoj je hronološki prikazan kratak Tošetov život od djetinjstva i tinejdžerskih dana, pa do poslednjih trenutaka. Izloženo je više fotografija, plaketa, zahvalnica za humanitarna dela, odeća, molitvenik s verskim predmetima, kao i njegove lične stvari kao što su parfemi, mobilni telefoni, njegovi motori...

Stihovi legendarnog makedonskog pop-pevača Tošeta Proeskog ispisani su na tom mestu na 103 jezika  - "VE SAKAM SITE" (Sve vas volim).