ITALIJANSKI METEROLOZI ŠOKIRANI: Evropa će se uskoro suočiti sa rekordnim vrućinama!


IZVOR: Republika/A.N. - 07.04.2024 | 21:26


Evropa pod udarom rekordnih vrućina

Foto: Shutterstock
ITALIJANSKI METEROLOZI ŠOKIRANI: Evropa će se uskoro suočiti sa rekordnim vrućinama!


Meteorolozi sa čuvenog italijanskog sajta za prognoziranje vremena "Il Meteo" upozoravaju da Evropu očekuju rekordni toplotni talasi ovog vikenda. Afrički anticiklon šalje prvi intenzivni toplotni talas ka Pirinejskom poluostrvu, a zatim ka Mediteranu, Italiji i delu srednje Evrope.

Očekuje se da će termalne anomalije dostići čak +18/20°C u poređenju sa uobičajenim temperaturama za ovo doba godine, posebno u Francuskoj i Nemačkoj. Prema prognozama, temperature bi mogle dostići 30°C u regionima kao što su Alzas, Il de Frans, Vestfalija i Rajnland, što je izuzetno retko za ovo doba godine.

Potencijalni talasi lošeg vremena

Osim ekstremnih vrućina, Evropu očekuju i talasi lošeg vremena od sledeće nedelje. Veliki depresivni centar koji se napaja strujama sa Severnog pola pozicioniraće se u blizini Ujedinjenog Kraljevstva, što će dovesti do lošeg vremena u Francuskoj, centralno-zapadnoj Nemačkoj, Belgiji i Holandiji. Zbog jakih kontrasta između različitih vazdušnih masa, postoji mogućnost za pojavu jakih oluja sa gradom i tornada, posebno između Vestfalije, Saksonije u Nemačkoj i Valonije u Belgiji.

Utisak na meteorologe

Meteorolozi ističu da se radi o ekstremnim događajima koji će imati značajan uticaj na Evropu. Očekuje se da će ovi vremenski ekstremi izazvati neugodnosti i probleme širom kontinenta, te se savetuje građanima da budu oprezni i prate lokalna upozorenja i preporuke vezane za vremenske prilike.

(Blic)

BONUS VIDEO