A TAMAN SMO SE PONADALI DA JE GOTOVO SA "DEBELIM MINUSOM": Srbiju očekuju još DVA snežna udara - I neće biti ni malo PRIJATNI!


IZVOR: D.B. - 14.01.2024 | 12:46


Sovilj najavljuje da će se otopljavanje desiti za desetak dana, kada će se temperatura kretati u intervalu između pet i 10 stepeni Celzijusa.

Foto: shutterstock
A TAMAN SMO SE PONADALI DA JE GOTOVO SA "DEBELIM MINUSOM": Srbiju očekuju još DVA snežna udara - I neće biti ni malo PRIJATNI!

Meteorolog Slobodan Sovilj najavio je da nas očekuju dve kratkotrajne snežne epizode tokom sledeće nedelje, pri čemu će prva započeti već sutra uveče. Sneg će prvo početi da pada u Vojvodini, da bi se zatim širio i na ostale delove zemlje. Količina snega se neće bitnije razlikovati u odnosu na prethodnu epizodu, a očekuje se da će u nižim predelima pasti do šest centimetara snega, dok će na planinama ta količina biti malo veća.

Oscilacije temperatura

Sovilj ističe da ćemo u narednom periodu biti na "klackalici" kada su u pitanju temperature.
Naglašava da je proteklih sedam dana bilo hladno, sa temperaturama i do minus 15 stepeni u jutarnjim časovima, ali da nas u nastavku januara očekuju i topli dani. Tokom narednih nedelja možemo računati na smenjivanje sunca, kiše i snega, što može nepovoljno uticati na hronične bolesnike, kako zbog temperaturnih oscilacija, tako i zbog oscilacija atmosferskog pritiska.

Temperaturne promene u januaru

Sovilj ističe da su temperature u januaru iznad proseka za ovo doba godine, posebno zbog prvih sedam dana kada su dostizale i do 16 stepeni. Ipak, naglašava da su minimalne temperature takođe bile visoke, te da je nakon uporedbe prve i druge sedmice januara i dalje zabeleženo blago iznadprosečno stanje.

Utvrđivanje vodostaja

Govoreći o vodostajima u prethodnom periodu, Sovilj ističe da su oni na većim rekama bili relativno visoki, ali da se ne očekuju veći problemi, s obzirom na to da neće biti intenzivnih padavina. Naglašava da će kiše i sneg biti prisutni, ali da neće biti upozoravajuće količine padavina.

Očekivano otopljavanje

Sovilj najavljuje da će se otopljavanje desiti za desetak dana, kada će se temperatura kretati u intervalu između pet i 10 stepeni Celzijusa. Ove promene u temperaturi mogu dodatno uticati na vremenske prilike i doneti nove izazove.

S obzirom na najavljene promene vremena, važno je da građani budu obazrivi i prate uputstva meteoroloških službi kako bi se adekvatno pripremili za sve vremenske nepogode i oscilacije koje nas očekuju u narednom periodu.

BONUS VIDEO: