PUTIN: Pravim VELIKU SRBIJU, ako NATO pripoji Kosovo Albaniji


IZVOR: Ekipa Srpskog telegrafa - 20.02.2018 | 10:00


Kako saznaje Srpski telegraf, ruski predsednik Vladimir Putin diplomatskim kanalima je preneo ozbiljno upozorenje da se ne igraju vatrom Americi, NATO i Ediju Rami, koji je u nedelju zapalio Balkan izjavom koja praktično predviđa ujedinjenje njegove države i Kosova. U tom slučaju, Rusija bi Srbiji pripojila Republiku Srpsku i sever Kosova i omogućila našoj zemlji savez sa Evroazijskom unijom.

Foto: Tanjug/AP

Mogućnost ovakvog raspleta najavila je za Glas Amerike i Jelena Milić, NATO lobistkinja i odličan poznavalac svega što se dešava unutar Alijanse, koja je doslovno rekla da Putin nudi Srbiji Republiku Srpsku, sever Kosova i carinsku i trgovinsku uniju sa Evroazijom. Na njene reči nadovezao se generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavom da NATO i EU moraju više da se fokusiraju na Balkan, pošto se tamo "stvari razvijaju u lošem pravcu".

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Nimalo slučajno, samo tri dana pre dolaska ruskog ministra Sergeja Lavrova u Beograd (stiže sutra), oglasio se glavni američki igrač u regionu Edi Rama:

- Albanija i Kosovo će imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. Zašto da nemamo čak i jednog predsednika, kao simbol nacionalnog jedinstva - rekao je Rama na svečanoj sednici kosovske skupštine.

Aleksandrov: Rusija može da izgradi savez sa Srbijom i da zajedno osvoje Kosovo

Ova ideja izazvala je mnoštvo reakcija, a prema saznanjima našeg lista, Moskva je odmah diplomatskim kanalima najavila žestoku reakciju ukoliko bi Albanci i njihovi zapadni mentori pokušali da realizuju jedan ovakav, suludi plan. To je i direktna poruka koju sutra donosi Lavrov i preneće je srpskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati, pre svih predsedniku Vučiću, a biće preneta i predsedniku RS Miloradu Dodiku.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je podrška Rusije Srbiji izvesna i da, ako bude nastavljeno insistiranje na "velikoj Albaniji", Srbija ne treba da okleva da otvori pitanje podele Kosova i pripajanja RS.

- U slučaju da Albanci žele da realizuju takav plan, Rusija i druge velike sile poput Kine moraju stati uz Srbiju. Ako je legitimno pitanje Albanaca da stvore "veliku Albaniju", onda je sasvim legitimna i želja Srba da pripoje deo Kosova i RS - ističe Anđelković.

Medojević: Krajnje je vreme da se formira koalicija pravoslavnih država

Sa njim je saglasan i analitičar iz BiH Dževad Galijašević.

- To bi bilo sasvim legitimno pitanje. Jedina je razlika što Dodik to ne bi činio nasilnim putem, već referendumom, glasanjem, dok NATO granice prekraja nasiljem. Razlika između NATO i Putina je ta da on ne krši međunarodno pravo, nije on taj koji prekraja granice, njegova ideja je očuvanje međunarodnog poretka onakvog kakav je bio, a činjenica je da je Kosovo oduvek bilo deo Srbije. On samo podseća Evropu na značaj nepovredivosti granica - podvlači Galijašević.

Anđelković: Ako je legitimna "velika Albanija", onda je legitimna i želja Srba da pripoje deo Kosova i RS

DVA DANA GAŽENJA

Da Rusija ima mogućnost da uradi ono što naumi, konstatovao je i Mihail Aleksandrov, vodeći ekspert Centra za vojno-politička istraživanja Moskovskog instituta za međunarodne odnose, bliskog Kremlju.

- Ukoliko bi NATO fizički napao ruske interese, Rusija može da izbije na Balkan, pregazivši Bugarsku i Rumuniju, izgradi savez sa Srbijom i da zajedno osvoje Kosovo - suština je upozorenja koje je izneo Aleksandrov.

Galijašević: Putinova ideja je očuvanje međunarodnog poretka kakav je bio, a Kosovo je oduvek bilo deo Srbije

S druge strane, reagujući na Raminu izjavu, jedan od lidera opozicije u Crnoj Gori Nebojša Medojević predložio je koaliciju pravoslavnih država, naglašavajući da je krajnje vreme da se ona formira.

Šta Putin nudi Srbiji

Foto: Public

Ovako bi izgledao Balkan

1. Republiku Srpsku

2. Sever Kosova

3. Carinsku i trgovinsku uniju sa Evroazijom

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>