ISPRAVKA: Dečak ubica nije rekao da je ubio ljude jer je želeo da vidi majku kako pati


IZVOR: Republika - 06.06.2023 | 21:00


Portal Republika.rs datuma 06.06.2023 objavio je članak sa naslovom "EKSKLUZIVNO! PRVI ISKAZ KOSTE KECMANOVIĆA: Ubio sam ih jer sam hteo da vidim moju majku kako pati! U JEDNOM TRENU SAM STAO, A ONDA...", koji nije potkrepljen dokazima i senzacionalistički je, tvrdi analiza sajta Raskrinkavanje zbog koje unosimo potrebne izmene.

Foto: Privatna arhiva
ISPRAVKA: Dečak ubica nije rekao da je ubio ljude jer je želeo da vidi majku kako pati

Celu analizu pogledajte ovde: https://raskrinkavanje.ba/analiza/mediji-nastavljaju-cijediti-tragediju-u-beogradu-za-klikove

U tekstu se navodi izjava anonimnog izvora koji tvrdi da je dečaku žao što ne može videti patnju svoje majke nakon ubistva, a u naslovu su bile preoblikovane reči i predstavljene kao direktan citat maloletnog dečaka, što je klikbejt i senzacionalizam, kao i izvrtanje činjenica.

Iako se "poziva na dobro obaveštene izvore" istina je da nema dokaza da je dečak rekao ili bilo šta slično i to se ne može sa sigurnošću tvrditi da su to zaista njegove reči.

Takođe, aninomni izvor iz istrage navodi da je dečak policiju gledao sa visine, i da je bio "svestan da ne može krivično da odgovara", što ničim drugim nije dokazano osim neproverenom izjavom anonimnog izvora iz istrage.

Ovo se dakle, ne može posmatrati kao verodostojni iskaz, već puko navođenje tvrdnji koje se nemaju čime potkrepiti.

Takođe, u tekstu se objašnjava da se dečak odlučio na krvavi pir nakon razgovora sa čuvanom, gde je "pomislio da je provaljen" i "nakon čega se umalo predomislio". Ipak, ne postoji osoba koja može sa sigurnošću reći bilo šta o dijalogu dečaka i čuvara, kao ni šta je dečaku tog momenta bilo u glavi, ni šta je rekao ni mislio. Zato je sve navedeno u tekstu puko nagađanje.

Navedena su navodna saznanja u kojima lekari navodno ne mogu da ga smire ni sa 10 miligrama jakih lekova,
 za šta ponovo nema dokaza, niti se to može uopšte tvrditi.

S obzirom da je jedini izvor za tekst neimenovan, i da su njegove izjave upitne, ne može se reći da su one validne, te su kao takve, netačne jer za njih nema dokaza.

Nezdrav odnos stvara emotivne invalide

Psiholozi ističu da je veliki problem u porodicama nezdrav odnos majki s decom, pogotovo sa sinovima, u određenim životnim fazama.

- U pubertetu počinje da slabi majčina, a jača očeva uloga. Jedne od najlošijih posledica nastaju ako majke ne zadovoljavaju dečje potrebe u najranijem uzrastu. Tad deca postaju emotivno hladne osobe. Ne umeju da ostvare emotivnu bliskost sa drugim ljudima, prijateljima i partnerima, sutra decom, ako ih budu imali. Takve osobe postaju nesigurne jer se iz odnosa s majkom dete uči samopoštovanju. Ako majka ne zadovoljava potrebe deteta u prvom periodu, šalje mu poruku da on i njegove potrebe nisu bitne i da ne zaslužuje da bude voljeno - objašnjava psiholog Ljiljana Jagodić.


(Republika.rs)
 

(Republika.rs)