OVO JE ZAMKA KOJU PAKUJU SRBIJI: Otkrivamo šta nas čeka ako ne budemo pametni i složni


IZVOR: Republika - 11.02.2023 | 21:00


Dok Hil poručuje da kosovski čvor treba što pre da se rasplete, Harčenko kaže da će se to desiti tek nakon rata u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP
OVO JE ZAMKA KOJU PAKUJU SRBIJI: Otkrivamo šta nas čeka ako ne budemo pametni i složni

Esklacija rata u Ukrajini, do koje će doći za pet-šest meseci, odraziće se na Srbiju kroz triput snažnije pritiske po pitanju Kosova, u prevodu, bukvalno ćemo se naći između čekića i nakovnja, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

A da su njegove strepnje i te kako opravdane, sugerišu dijametralno suprotne poruke ambasadora SAD i Rusije, kojima nas pozivaju da se privolimo njihovom carstvu, ali, kako je istakao predsednik Srbije, naša zemlja će poslušati samo sebe - niti nam se negde žuri niti imamo vremena za čekanje.

IZJAVE AMBASADORA

Foto: ST/V. LUKIĆ/Tanjug/R. PRELIĆ

Aleksandar Bocan-Harčenko i Kristofer Hil

KRISTOFER HIL:

- Niko ne voli da nekome uvede sankcije, ali deo toga je potreba za solidarnošću i zajedničkom svrhom. Srbija treba da odluči. Ona se dugo suprotstavljala sankcijama Rusiji, ali to vreme sada ističe, i treba da uradi ono što je u njenom interesu. Ono što Srbija treba i želi da uradi jeste da se priključi EU.

Aleksandar Bocan-Harčenko:

- Kosovsko pitanje biće rešeno u drugim geopolitičkim uslovima, koji će nastati nakon okončanja sukoba između zajedničkog Zapada i Rusije. U sadašnjim geopolitičkim uslovima nije moguće dugoročno rešenje za neka otvorena regionalna pitanja, pa ni za Kosovo i Metohiju.

MEĐU RETKIMA

Foto: ATAImages

Aleksandar Vučić

Komentarišući poruke ambasadora SAD i Rusije (Kristofer Hil je kazao da je Srbija pokazala političku hrabrost da se promeni i da treba da prihvati svoju evropsku sudbinu, dok je Aleksandar Bocan-Harčenko kazao da će status Kosova biti definisan u drugačijim uslovima, po završetku sukoba u Ukrajini), Vučić je u petak uveče konstatovao:

- Jedan kaže požurite, drugi kaže čekajte.

Na pitanje koga ćemo poslušati predsednik Srbije je istakao:

- Sebe. Neću da vam kažem šta, ali sebe, niti nam se negde žuri niti imamo vremena za čekanje, to je moj odgovor svima.

Predsednik zemlje je potom rekao da idemo u potpuni haos kad je u pitanju rat u Ukrajini.

- U toj poziciji Srbija će biti između čekića i nakovnja u svakom smislu. Teško za nas ko god da pobedi - zaključio je Vučić i dodao da Srbija pripada retkima koji govore o miru.

U KONTINUITETU

Foto: youtube.com/Novo jutro

Dejan Miletić

Politički analitičar Dejan Miletić podseća da je Balkan tinjajuće žarište, gde SAD i Rusija imaju svoje interese:

- To je u kontinuitetu igra koja se igra između tih sila. Za SAD je jedina prepreka da nas pridobije srpski narod, koji je očišćen tokom devedesetih. S druge strane Rusija, baš u tome što smo bili devastirani od Zapada, vidi šansu da to naše nezadovoljstvo pretoči u svoj interes, da dobije podršku i zakuva čorbu u regionu. Država Srbija je to prepoznala, gledamo da svojom konstruktivnom politikom prema svima razoružamo jastrebove koje bi uveli ovaj region u nestabilnost.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je jedini garant snažne Srbije predsednik Vučić, te da je to razlog što ga napadaju i spolja i iznutra.

- Nikome, osim Srbima, ne odgovora jaka Srbija. A jedini garant snažne Srbije je Aleksandar Vučić. To je i ključni razlog što ga napadaju kombinovano spolja i iznutra. Dužnost svih patriota je da stanu uz njega u ovim, za Srbiju, veoma izazovnim vremenima - poručio je Rajić.