LALIĆ OTKRIVA VELJINE SUDIJE: Svedok-saradnik spreman sve da ispriča istražiteljima


IZVOR: Republika - 12.08.2022 | 18:00


Nasmejani koljač nabavljao telefone sa Skaj aplikacijom za sve Belivukove saradnike, među kojima su i poznata imena iz javnog i političkog života.

Foto: Printscreen
LALIĆ OTKRIVA VELJINE SUDIJE: Svedok-saradnik spreman sve da ispriča istražiteljima

Nasmejani koljač Srđan Lalić (37) nagodio se s tužilaštvom da postane okrivljeni saradnik u zamenu za kaznu zatvora od 18 godina ne samo da bi izneo detalje zločina Belivukovog klana već i da bi otkrio Veljine veze s moćnim ljudima iz vrha države i biznisa, saznaje Republika.

- Lalić se dugo nudio za zaštićenog svedoka, ali je, zbog činjenice da je bio jedan od najmonstruoznijih članova klana, tužilaštvo to odbijalo sve dok nije ponudio da otkrije s kojim su krupnim ribama Velja Nevolja i Marko Mesar sarađivali. On je isporučio čitav spisak kontakata, za neke se odranije sumnjalo da sarađuju s Belivukom, ali tu ima i imena koja su iznenadila istražitelje - kaže naš izvor iz istrage.

SVE ZA PARE

Foto: youtube.com/printscreen

Veljko Belivuk

Doskora odani Veljin vojnik je, kao IT inženjer i stručnjak za kompjutere, vodio kompletnu brigu o Skaj telefonima za pripadnike klana i njihove saradnike i do tančina je upoznat ko je sve imao aplikaciju za zaštićenu komunikaciju, pa se vrlo brzo očekuje da se istraga proširi.

- Spisak je, ukratko rečeno, šokantan. Na njemu su sudije, tužioci, političari, visokorangirani policijski funkcioneri... Lalić je otkrio i imena pojedinih direktora javnih preduzeća, ljudi iz sveta sporta, od kojih je Belivuk uzimao novac. Njegovo svedočenje bi, dakle, moglo da otera na robiju ne samo neposredne izvršioce monstruoznih ubistava već i njihove logističare i finansijere iz privatnog biznisa i državnih struktura - otkriva sagovornik Republike.

Kako se saznaje, među kontaktima na Skaj aplikaciji su i pojedini novinari koji su imali zadatak da posle hapšenja Belivuka i ekipe relativizuju njihove zločine, dovode u pitanje dokaze dostavljene od Evropola i Evrodžasta i na taj način pripreme teren za predstojeće suđenje. Naravno, sve za novac.

PANIKA MEĐU SARADNICIMA

Foto: e stock

Marko Miljković

Lalić je bio zadužen da sređuje sve kriptovane telefone koje su Belivuk i Miljković poklanjali saradnicima na visokim funkcijama. On je taj koji zna sve tajne o zločinima, ali i saradnicima. Naime, materijal koji je dobijen od francuske policije, odnosno presretnute poruke, fotografije i glasovne poruke, jeste dešifrovan, ali nisu otkriveni svi korisnici tih telefona, pa se mnogi vode kao N. N. osobe.

- Zbog toga je Lalić dragocen kao svedok jer brzo i lako može da otkrije ko stoji iza kodnih imena na Skaj aplikaciji - pojašnjava izvor našeg portala.

Odluka tužilaštva da mu da status okrivljenog svedoka, logično, izazvao je paniku među onima koji su dosad bili zaštićeni pseudonimima i uvereni da njihov identitet nikad neće biti otkriven.

- Neki od njih će verovatno pokušati da pobegnu preko granice, ali se svi nalaze pod merama i prati se svaki njihov korak. Pojedini se od trenutka kada je nagodba obelodanjena i ne pojavljuju na radnim mestima, a naše bezbednosne službe su registrovale njihovu međusobnu komunikaciju, u kojoj se dogovaraju šta dalje da rade i kako da grade odbranu ukoliko se nađu na optužnici i iza rešetaka. Međutim, uvereni smo da će Lalić dati sasvim dovoljno dokaza za dugogodišnju robiju - zaključuje sagovornik.

Spržio telefone, ali kasno

Lalić je lično imao registrovanu platformu preko koje se koristila Skaj aplikacija. Kako je utvrđeno, on je preko čoveka u Americi imao registrovan hosting, a preko njega platformu koja je upravo služila za Skaj, registrovanu na ime svoje majke.

On je bio toliko posvećen tome da je lično pronašao čoveka od kog je nabavljao telefone s ovom aplikacijom, održavao ih i učio pripadnike grupe kako da ih koriste. Savetovao je kakva imena da koriste i upozoravao kada je vreme da menjaju uređaje i pseudonime. On je odmah po hapšenju grupe spržio telefone, ali su francuski forenzičari već uveliko razbili aplikaciju i skinuli gotovo sav materijal potreban za optužnicu.

IT stručnjak i sadista čupao nokte

Lalić je šokirao ostale članove klana 6. jula, kada je za govornicom u specijalnom sudu priznao krivicu.

- Kriv sam! Izneću detaljnu odbranu - rekao je na pripremnom ročištu, dok su se Velja i Mare izjasnili da ne priznaju krivicu.

Istražitelji su u početku bili uvereni da je ovaj 37-godišnjak u klanu bio zadužen samo za održavanje komunikacije, ali su bili šokirani kada su videli sliku na kojoj, nasmejan, zajedno s Belivukom, drži glavu jedne od žrtava. Kasnije se otkrilo da je imao kodno ime Beri Mils i da je lično mučio na najmonstruoznije načine: sekao prste, čupao nokte kleštima, pekao peglom...

On je, prema navodima optužnice, učestvovao u ubistvima Aleksandra Gligorijevića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića i Milana Ljepoje.

Ko je sve na spisku

  • 2 sudije
  • 3 tužioca
  • 4 policijska funkcionera
  • 2 direktora javnih preduzeća
  • 1 funkcioner sportskog kluba
  • 3 političara
  • 3 biznismena
  • 3 novinara