VUČIĆEVA NAJTEŽA ŠAHOVSKA PARTIJA: Šest stvari od kojih zavisi opstanak Srbije


IZVOR: Republika - 10.07.2022 | 18:00


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno igra najtežu šahovsku partiju koju je dosad igrao. Naravno metaforički rečeno jer način na koji se u ovom trenutku bori za interese Srbije, suočene s izazovima koji nadiru sa svih strana, najviše podseća upravo na jednu tešku, iscrpljujuću partiju drevne igre na 64 polja, u kojoj svaki potez mora biti pažljivo odmeren, a svaka greška može preskupo koštati.

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
VUČIĆEVA NAJTEŽA ŠAHOVSKA PARTIJA: Šest stvari od kojih zavisi opstanak Srbije

Planeta se trese pred nezapamćenom geopolitičkom krizom, izazvanom ekonomskim nedaćama, potom koronom i konačno ratom u Ukrajini.

Vlade u Evropi (i šire) padaju kao domine, stanovništvo čak i najmoćnijih zemalja u velikom je strahu od predstojeće zime i, na sve to, niko nema pojma šta nas sve zajedno tek čeka ako se oružani sukob nastavi, a sva je prilika da hoće.

VELIKA PREDNOST

Uz ove muke, oličene u inflaciji, pretnjama po privredni rast, problemima vezanim za energente, Srbija se suočava i s pritiscima po pitanju Kosova, sankcija (i vezano s tim nove vlade, u kojoj bi mnogi da vide svoje favorite). Breme je, čini se, u najvećoj meri svaljeno na pleća (leđa, grbaču, kako vam je već volja) jednog čoveka - Aleksandra Vučića...

Komentarišući aktuelni trenutak, Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, navodi da bi na sve što smo pomenuli dodao i pokušaje rušenja inicijative "Otvoreni Balkan" i pritiske na Republiku Srpsku:

- Zahvaljujući strateškom uvidu, Srbija drži svoj kurs jer preventivno uspeva da predvidi izazove i pripremi se za moguće udare. To nam je velika prednost. Strateška orijentacija prema politici i ekonomija su osnove svega. Srbija je bila devastirana i opljačkana, ali s dolaskom Vučića sprovedena je ekonomska konsolidacija i utemeljeni su strateški pravci ekonomije. Imamo državu koja zna gde je krenula i šta želi da postigne, za razliku od onih koji delaju po inerciji, tek kad se nešto desi. Ja, ipak, s dosta optimizma gledam u budućnost jer, za razliku od mnogih koji nemaju odgovore, mi smo stvorili zalihe i stalno razmišljamo kako da unapredimo ekonomsku situaciju, imamo povećanje plata i penzija, što govori da se država odgovorno i fokusirano bavi ekonomijom, koja je ključ svega u narednom periodu.

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

 

POSVEĆENOST

Vladimir Orlić, potpredsednik SNS, ocenjuje da je najbolji odgovor na izazove s kojima se Srbija suočava zapravo politika njenog lidera:

- Posvećenost predsednika Srbije ekonomskim pitanjima jeste važan deo odgovora jer obezbeđuje i planirani rast, a i nastavak borbe protiv svetske inflacije, u kojoj je Srbija već uspešnija od 12 članica EU. Odgovor se krije u hrabroj, mudroj, samostalnoj politici koju predvodi Aleksandar Vučić. Ona je naš najbolji adut pred svim ovim izazovima.

Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije za Srpski telegraf iznosi sledeću ocenu:

- Ovo je najteža partija koja je stavljena pred ceo zapadni Balkan, ali tu je šahovski majstor koji zna kakve poteze treba vući. Srbija i njeno rukovodstvo, predvođeno predsednikom, videli su šta nas čeka i radili na tome da to preduprede. Vidimo da strani zvaničnici pozivaju Vučića, dolaze u Beograd i kao da pokušavaju da naslute koji su naši sledeći koraci. Pokazali smo da imamo veći imunitet i veću spremnost da se suočimo sa svim tekućim krizama od zemalja EU.

IZAZOVI I KAKO ODGOVARAMO NA NJIH

1. Što se tiče Kosova, da nam otežaju, trude se, maltene, svi. Od zapadnih sila na to smo i navikli, baš kao i na ludačke poteze premijera lažne države Aljbina Kurtija, ali novina je da nam udarci stižu i s istoka. Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin u nekoliko navrata povukao je paralelu između Donbasa i Krima i Kosova, pozivajući se upravo na kosovski presedan kada govori o pravu ovih regija na otcepljenje od Ukrajine.

2. Pred formiranje nove vlade, svetske sile sa svih strana maltene i ne kriju da imaju svoje favorite za ministre. One, koji bi, kako oni to vide, više zastupali njihove nego interese Srbije. Do sada, a tako je i sada, pritisci su se od Vučića odbijali kao od stene i preporuka iz ambasade za nekog samo je prečica da taj ne bude u Vladi. Ovog puta, svakako, pritisci su povezani i s očekivanjima da Srbija uvede/ne uvede sankcije Rusiji, što je tek posebno poglavlje udara na našu zemlju i Vučića.

3. Skok cena trese celu planetu, a Srbija se, nema sumnje, protiv toga bori mnogo uspešnije nego većina drugih država. Evo šta je o tome rekao Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta: "Dinarska novčana masa u Srbiji je smanjena 10 odsto u proteklom delu godine. To je nešto što usporava inflaciju." Inače, procena Narodne banke i stranih finansijskih institucija jeste da je dve trećine inflacije u Srbiji takozvana uvezena inflacija, ona koja dolazi spolja.

4. Podvig Srbije je što u ovakvom vremenu uspeva da održi visok privredni rast i nastavi da privlači investicije. Milan Trajković iz Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS izričit je da zasad nema nikakvih naznaka usporavanja privrednog rasta u Srbiji.

5. Dok cena struje divlja širom Evrope, prepustimo izrazito opoziciono nastrojenom informativnom kanalu Njuzmaks Adrija (u vlasništvu Dragana Šolaka) da opiše kako je u Srbiji (ma koliko im to bilo teško da priznaju): "Struju plaćamo skoro najjeftinije u Evropi jer država pokriva realnu cenu."

6. Nije svima bilo pravo kad je predsednik Vučić sklopio novi gasni aranžman u dogovoru s Putinom i obezbedio nam cenu gasa koju bi svi u Evropi poželeli. Sada, hiljadu kubnih metara gasa na berzama košta gotovo 2.000 dolara, mi tu količinu plaćamo nešto iznad 300, a energetski stručnjak Miloš Zdravković (inače nimalo naklonjen aktuelnoj vlasti) ocenjuje: "Mi smo u zadnjem času sklopili taj dugoročni ugovor. Dobili smo sigurno snabdevanja za određenu količinu gasa i povoljne cene."

BONUS VIDEO