PUTIN PRVI PUT UPOTREBIO KINŽAL: "Krvavi bodež" se lansira iz borbenog aviona, deset puta je brži od zvuka!


IZVOR: Republika - 19.03.2022 | 19:02


Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je ruska vojska hipersoničnim oružjem koje ispaljuje borbeni avion uništila veliko ukrajinsko podzemno skladište raketa i municije za avione u regionu Ivano-Frankivsk na zapadu Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP
PUTIN PRVI PUT UPOTREBIO KINŽAL: "Krvavi bodež" se lansira iz borbenog aviona, deset puta je brži od zvuka!

Hipersonična raketa čiji je srpski naziv bodež leti deset puta brže od zvuka i lansira se iz borbenog aviona, a domet joj je 2.000 kilometara

- Avijacioni raketni kompleks kinžal s hipersoničnim aerobalističkim raketama uništio je veliko podzemno skladište raketa i avijacione municije ukrajinskih snaga u selu Deljatin - izjavio je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov, a Rojters je objavio da nema nezavisnu potvrdu ove vojne akcije.

Kinžal je hipersonična raketa vazduh-zemlja koja leti deset puta brže od zvuka s dometom od 2.000 kilometara i jedna je od tri takva projektila koje je ruski predsednik Vladimir Putin predstavio u martu 2018. u okviru modernizacije nacionalnog arsenala. Druga dva hipersonična oružja koja je šef Kremlja tada prikazao su projektil avangard, koji se lansira s kopna pomoću teške interkontinentalne balističke rakete RS-28 sarmat, poznate i po nazivu satana, kao i hipersonična krstareća raketa 3M22 cirkon, koja se ispaljuje s podmornice i namenjena je uništavanju ratnih brodova i ciljeva na kopnu. To što je Putin prvi put od početka agresije na Ukrajinu naredio korišćenje hipersoničnog oružja, koje, osim Rusije, ima još samo Kina i protiv kojeg postojeći raketni sistemi protivvazdušne odbrane u svetu imaju veoma ograničene šanse za uspeh jer je njime moguće manevrisati u vazduhu i teško ga je presretnuti, moglo bi da ukazuje da Kremlj nije zadovoljan postignutim rezultatima invazije. Hipersonične rakete su inače u stanju da ponesu i nuklearne bojeve glave.

Ukrajina: Privremeno izgubili prilaz Azovskom moru

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je ta zemlja "privremeno" izgubila prilaz Azovskom moru, dok ruska vojska steže obruč oko tamošnje glavne luke Marijupolj.

- Ruski okupatori su delimično uspeli u operacijama u Donjecku, privremeno su uskratili Ukrajini pristup Azovskom moru - navelo je ukrajinsko ministarstvo.

Rusija je još 1. marta navela da su njene snage odsekle ukrajinsku vojsku od pristupa Azovskom moru, a u međuvremenu su ruske trupe zauzele magistralni put od Krima do Marijupolja i time osigurale kopneni most od poluostrva do samoproglašenih republika u Donbasu i dalje prema jugu Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije je takođe saopštilo da je obalski raketni kompleks "Bastion" uništio centre za radio i radio-tehničko izviđanje Oružanih snaga Ukrajine u Odesi. Navedeno je da su, pored toga, uništena i četiri protivvazdušna sistema, od kojih su tri S-300 i jedan "Buk-M1", kao i četiri komandna centra ukrajinske vojske. Navedeno je da je tokom noći između petka i subote preciznim oružjem uništena i ukrajinska izviđačko-diverzantska jedinica koja se kretala američkim terenskim vozilima hamvi.

Hipersonično oružje Rusije

- Rakete kinžal nose i ispaljuju tu-22M3 bombarderi ili mig-31K avioni-presretači

- projektili avangard lansiraju se s kopna pomoću teške interkontinentalne balističke rakete RS-28 sarmat, poznate i po nazivu satana

- krstareće rakete 3M22 cirkon ispaljuju se s podmornice i namenjene su uništavanju ratnih brodova i ciljeva na kopnu

Aktiviranje novog naoružanja moglo bi da ukazuje da Kremlj nije zadovoljan postignutim rezultatima agresije na Ukrajinu

Ključni događaji

U Zaporožju najmanje devet žrtava granatiranja, ukrajinska vojska uvela policijski čas

Najmanje devet osoba je poginulo, a 17 je povređeno u ruskom granatiranju predgrađa Zaporožja na jugu Ukrajine. Ukrajinska vojska proglasila je 38-časovni policijski čas u gradu koji je na meti napada ruskih snaga i njihovih minobacača, tenkova, helikoptera i raketnih sistema.

Zelenski: Rusija da pregovara ili se generacijama neće oporaviti od gubitaka koji slede

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je juče poručio Rusiji da je "vreme za razgovor".

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

- Želim svi da me čuju sada, posebno u Moskvi. Vreme je da se sretnemo, da razgovaramo, da vratimo teritorijalni integritet i pravdu za Ukrajinu ili će se Rusija suočiti s takvim gubicima da narednih nekoliko generacija neće moći to da popravi - naveo je Zelenski.

Ruska vojska se ukopava na severozapadu Kijeva

Satelitski snimci američke kompanije "Maksar tehnolodžiz" pokazuju da se ruska vojska utvrđuje na severozapadu Kijeva i kopa rovove. Ti rovovi su postavljeni oko ruske vojne opreme u blizini Ozere ili vazdušne baze Antonov, dok se dodatna ruska vojna oprema može videti u obližnjim selima.

Ukrajina tvrdi da je ubijen ruski general-pukovnik

Generalštab ukrajinske vojske tvrdi da je u ukrajinskom gradu Černobajevka u artiljerijskom napadu ubijen komadant osme kombinovane armije Južnog vojnog okruga ruske vojske general-pukovnik Andrej Mordivčev. BBC navodi da nema nezavisne potvrde ove tvrdnje.

BONUS VIDEO: