Evropa potvrdila svoje sebično lice: Braća Kinezi će nam pomoći da se izborimo sa opakim virusom!


IZVOR: Marija R. ILIĆ - 16.03.2020 | 20:00


Evropski partneri zalupili su nam vrata pred nosem, te su na apel predsednika Aleksandra Vučića da zemlje EU pomognu Srbiji u borbi protiv koronavirusa odgovorili nekorektno - odlukom Evropske komisije da zabrani izvoz medicinske opreme iz zemalja članica Unije. Zbog toga je srpski šef države otvoreno na konferenciji u Palati Srbija tokom proglašavanja vanrednog stanja zatražio pomoć kineskih prijatelja, odnosno braće, kako ih je nazvao.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Aleksandar Vučić i Si Đinping

Predsednik Vučić je poručio da je Srbija od Kine tražila pomoć u medicinskom materijalu i osoblju (nešto nam je već i stiglo - pogledajte okvir). On je dodao i da je predsedniku Kine Si Đinpingu garantovao vekovno i čelično prijateljstvo.

- Evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Ja sam danas uputio posebno pismo jedinima koji mogu da pomognu, a to je Kina - istakao je Vučić, uz ironično obećanje da će umeti da se zahvali evropskim zvaničnicima na ovakvom gestu.

Kineski mediji: Pomozimo braći Srbima

Foto: instagram.com/avucic

Aleksandar Vučić

Mediji u Kini preneli su kao udarnu vest obraćanje predsednika Aleksandra Vučića i pozvali da se pomogne Srbiji.

- "Pomozimo Srbiji", "Moramo da im pomognemo", "Naravno da ćemo vam pomoći", "Mi smo prava braća", "Mi smo prijatelji" - samo su neki od naslova i komentara na kineskim televizijama.

PRAVI PRIJATELJI

Dr Sanja Arežina, autor knjige "Kina u Evropi", u izjavi za Srpski telegraf kaže da je predsednik Vučić svojom izjavom hteo da stavi do znanja Briselu da smo u ovoj situaciji očekivali mnogo više solidarnosti, naročito ako se ima u vidu da je Srbija kao kandidat za članstvo u trenucima najjačeg talasa migrantske krize pokazala solidarnost sa EU i bila brana ka Evropi.

Arežina: Srbija je u migrantskoj krizi bila brana ka Evropi, a evo kako se to vraća

- U ovim teškim trenucima kineska vlada je pokazala da je pravi prijatelj u nevolji - ističe Arežina i dodaje da su Kinezi bili uz nas tokom sankcija i bombardovanja 1999. godine.

Foto: Tanjug/AP

Spremni da pomognu Srbiji - Kineski medicinari

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić za naš list dodaje da je ovo velika greška EU.

Jovanović: Ja sam u EU odavno razočaran, a Kina nam je uvek pomagala

- Zemlje zapadnog Balkana su na granicama EU i na neki način ih štite. Ovo je panično reagovanje EU jer je svaka zemlja pod pritiskom svoje populacije. Čim se to unormali, biće pomoći - jasan je Šćekić.

Šćekić: Ovo je velika greška EU

SEBIČNO LICE

S druge strane, bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je on lično u EU odavno razočaran, još od trenutka razbijanja Jugoslavije, kada su podržani secesionistički pokreti.

Ovako nam Kinezi pomažu

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Si Đinping

1. Naši stručnjaci su svakodnevno preko video-linka konstantno na vezi sa kineskim kolegama. Kontakt ide preko ambasadorke Kine u Beogradu Čen Bo

2. Kina će u Srbiju poslati lekare koji su se izborili s koronom

3. Kina nam isporučuje pet miliona maski

4. U toku je postupak nabavke respiratora iz te zemlje

5. Nabavlja se i druga medicinska oprema koja pomaže u borbi protiv koronavirusa

6. Kineske firme u Srbiji (RTB Bor, Železara Smederevo) radiće punim kapacitetom tokom vanrednog stanja

- U Srbiji su se posle 5. oktobra ređale vlade koje su izražavale poniznost i time su dale povod EU da nas maltretira po pitanju Kosova. U situaciji kada preti humanitarna katastrofa Evropa pokazuje lice sebičnosti. A što se tiče Kine, ona nas je investiciono i materijalno podržavala uvek.

Foto: Srpski telegraf

Srpski telegraf 17. mart 2020