(VIDEO) Saznajemo! Jedan deo iz Trampovog kofera od 60 milijardi dolara stiže u Srbiju!


IZVOR: Marija R. ILIĆ - 04.03.2020 | 20:00


Donald Tramp zadužio je dvojicu čelnika Međunarodne korporacije za razvoj finansiranja (DFC), organizacije koja ima budžet od čak 60 milijardi evra, da jedan deo tog novca ulože u Srbiju. Ovu korporaciju formirao je lično predsednik Amerike 2018. godine, a zamišljena je kao pandan kineskom projektu "Novi put svile" kako bi Sjedinjene Države parirale širenju uticaja Pekinga širom sveta.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Pre nešto više od mesec dana u Srbiji je boravio Kejleb Mekari, savetnik generalnog direktora Razvojne finansijske korporacije, dok se pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu sastao sa izvršnim direktorom ove organizacije Adamom Boehlerom. Prema saznanjima do kojih je došao Srpski telegraf, jedna od najjačih američkih državnih finansijskih institucija planira kod nas ulaganja u poljoprivredu, ekologiju i još neke sektore.

SVE POTVRĐENO

Potvrda ove informacije stigla je juče i od predsednika Vučića, koji je sumirao posetu Vašingtonu. On je podsetio da je Džared Kušner, zet Donalda Trampa i čovek od njegovog najvećeg poverenja, zadužen za rešavanje kriza širom sveta, veliki prijatelj sa izvršnim direktorom korporacije SAD Adamom Boehlerom.

Vučić je naglasio i budžet korporacije u visini od 60 milijardi dolara.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Aleksandar Vučić

- Mene je iznenadilo da toliko vremena posvete nama u danu kada zbog koronavirusa američka centralna banka FED smanjuje kamate da bi spustila pritisak na privredu. I pored toga oni su proveli toliko vremena sa predsednikom Srbije. To neće promeniti u korenu njihovu politiku, ali hoće da se naši stavovi čuju i imamo više razumevanje u budućnosti - istakao je Vučić.

Glavne investicije biće u sektore poljoprivrede i ekologije

Sagovornici Srpskog telegrafa ističu da ono što se može naslutiti iz ove poruke jeste da Srbija može da očekuje pomoć u vidu investicija, ali i da ekonomsko povezivanje Trampova administracija vidi kao jedan od načina koji nas može približiti kompromisnom rešenju za Kosovo. Druga strana medalje je ono što Mekari tokom posete Beogradu nije rekao, a to je da su ova sredstva delom opredeljena za Srbiju kako bi istrgli kineski kapital odavde.

Foto: Printskrin/N1

Jakša Šćekić

Šćekić: Sve bi da reše parama

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić u izjavi za Srpski telegraf kaže da je ovo očekivano od američkog predsednika.

- Tipičan Tramp, biznismen, hoće sve da reši parama, kao kad je hteo da kupi Grenland, pa se naljutio što su ga Danci odbili. A što se tiče Kineza, on je pripretio da ko radi sa Kinezima, lako može da dođe pod sankcije. Podsećam vas i da se jako naljutio i na Borisa Džonsona, koji je Kinezima dao mali deo za razvoj 5G mreže - dodaje Šćekić.

Potpredsednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković za Srpski telegraf kaže da pozicija američke administracije i jeste da kroz ulaganja i ekonomsko osnaživanje Srbije, ali i celog regiona, prvenstveno poveća svoj uticaj, ali i mogućnost da se ključna politička pitanja reše kompromisom i na dug rok.

Vučić: Posvetili su nam puno vremena u danu kad su donošene važne odluke na unutrašnjem planu u SAD

- U prilog ovoj tezi ide i angažovanje specijalnog izaslanika predsednika Trampa za pregovore između Beograda i Prištine, koji je na prvo mesto stavio ekonomiju, razvoj trgovine, infrastrukturno povezivanje i biznis kao preduslov za bilo kakvo političko rešenje, a ne autopilot politika koju su zastupale prethodne američke administracije. To je na kraju i pristup našeg predsednika Vučića. Pravi primer za to je mali Šengen - naglašava Marinković.

Foto: youtube.com/ American Society of Nephrology

Adam Boehler

Adam Boehler

  • američki biznismen i vladin zvaničnik, izvršni direktor Međunarodne korporacije za razvoj finansiranja (DFC)
  • veliki prijatelj Trampovog zeta Džareda Kušnera
  • DFC je osnovan po Trampovom nalogu 2018. godine
  • glavni cilj suprotstavljanje širenju uticaja Kine kroz projekat "Novi put svile"

Kejleb Mekari

  • radio dugo pri senatskom odboru za spoljne odnose
  • bio je odgovoran za Evropu
  • nedavno posetio Srbiju
  • u drugoj Džordža Buša bavio se tranzicijom kubanske privrede, onako kako bi to želeli Amerikanci
  • otac mu je u mladosti radio za CIA, a pisao je i špijunske romane

VEĆE PRIBLIŽAVANJE

Prema rečima predsednika Centra za proučavanje globalizacije Dejana Miletića, činjenica je da bez snažnog ekonomskog prisustva nije moguće ostvariti ozbiljan politički uticaj u savremenoj Srbiji.

- Ponašanje američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija, kao i specijalnog predstavnika američkog predsednika za Balkan Ričarda Grenela, jasno ukazuje da SAD imaju želju da kroz ekonomsku saradnju dođe do dodatnog približavanja Srbije i SAD, što je ozbiljna, pobednička strategija. Pored toga, saradnja Srbije sa Kinom, putem ekonomije, otrežnjujuće deluje na SAD - zaključuje Miletić.

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa čitajte sve o pljački u Italiji u kojoj je učestvovao i "srpski spajdermen", a tom prilikom je ukrdeno 600.000 evra. Takođe, pročitajte ekskluzivni intervju sa oficirom Unmika Džoom Mekalisterom koji je spreman da svedoči o zločinima protiv Srba na Kosovu. Saznajte i sve o raskolu u srpskoj opoziciji, kao i šta su teme ovogodišnjeg Kopaonik biznis-foruma. U današnjem izdanju saznajte i kakva sudbina čeka Malčanskog berberina. O svemu ovom čitajte i na sajtu Republika.

Foto: Republika