OTKRIVEN PRLJAVI PLAN: Trampovo hitno upozorenje Vučiću


IZVOR: Ekipa Srpskog telegrafa - 04.04.2019 | 09:00


Visokopozicionirani službenici Stejt departmenta koji su se proteklih meseci viđali sa srpskim zvaničnicima preneli su im upozorenje američkog predsednika Donalda Trampa da deo CIA otvoreno radi za Šiptare. I to ne samo na ostvarivanju plana pune kosovske nezavisnosti već i na rušenju Aleksandra Vučića i vlasti u Srbiji.

Foto: AP/Matt Rourke

Donald Tramp

Prema onome što su našim zvaničnicima preneli američki sagovornici, pre svih oni iz bliskog okruženja šefa Bele kuće, radi se o delu američke obaveštajne agencije naklonjenom bivšim administracijama Klintona i Obame, odnosno takozvanoj dubokoj državi.

Kako navode, oni time praktično pokušavaju da ubiju jednim udarcem dve muve pošto bi propast plana o podeli Kosovu bio i direktan udarac Trampu pred izbore sledeće godine.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dačić: Ogromni su pritisci na Vučića da nastavi dijalog iako takse nisu ukinute

- Tvrdoglavo ponašanje Ramuša Haradinaja po pitanju taksi na srpsku robu u direktnoj je vezi sa delovanjem tog kruga unutar CIA - ne ostavlja dilemu sagovornik Srpskog telegrafa iz vrha srpske vlasti i dodaje:

- Njemu je jednostavno sugerisano da ne popušta ni po koju cenu jer će, kako oni planiraju, Tramp ionako pasti sledeće godine i sve će se vratiti na staro stanje u trouglu Vašington - Priština - Beograd, onakvo kakvo je bilo u vreme pre njega.

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

SVE NAJAVLJENO

Upravo zato Haradinaju ne odgovara obnavljanje dijaloga sa Beogradom, tim pre što ni EU, uoči svojih izbora u maju, nema preterano vremena da se bavi Kosovom. Još je opasnije, međutim, upozorava izvor našeg lista, koji prenosi reči Trampovih ljudi, što se uporedo odvija i akcija slabljenja Vučića na ulici, po oprobanom receptu obojene revolucije, s krajnjim ciljem da uz pomoć opozicije u Srbiji on na kraju bude srušen. Tu akciju, uostalom, najavio je i sam Haradinaj, pre nego što su i počeli protesti u Srbiji, izjavom da će uskoro pasti Vučićeva vlast.

Nicović: U sve ovo sasvim sigurno je upleten deo američke duboke države

Da je sve ovo i te kako ozbiljna priča, dokaz je izjava šefa diplomatije Ivice Dačića, koji je juče rekao da se Vučić suočava sa ogromnim pritiscima da se nastavi dijalog sa Prištinom čak i bez ukidanja taksi. Jasno je, naravno, da je to zahtev (bolje rečeno ucena) koji nijedna normalna vlast, pa i ova u Beogradu, ne može da ispuni.

- Zbog svih tih okolnosti verovatno je da Ramuš Haradinaj neće povući takse. U takvoj atmosferi neizvesno je kada će doći do dijaloga, ali ga neće biti dok se takse ne ukinu - poručio je Dačić i izrazio zabrinutost da je cilj Prištine i njihovih mentora sa zapada da, ako se stvari oduže, probaju da ostvare hrvatski scenario i naprave novu "Oluju".

Sa ovim vetrom u leđa Haradinaju ne pada na pamet da ukine takse

SVE PO FAZAMA

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović za Srpski telegraf kaže da protesti u Srbiji još nisu došli do te faze da bi se govorilo o obojenoj revoluciji, ali je sigurno da je deo CIA upleten u tu priču, posebno u kontekstu Kosova:

 

 

- U sve ovo što se dešava, kako na KiM, oko taksi i nastavka dijaloga, tako i oko protesta, čiji je zahtev smena Vučića, sasvim sigurno je upleten deo te američke duboke države. Nije slučajno što se pritisci na Srbiju poklapaju sa trenutkom kada Tramp pomaže u postizanje kompromisa.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević siguran je da je bilo poruka u kojima se traži da Srbija nastavi dijalog bez obzira na to što nema ukidanje taksi, posebno kad su Amerikanci u pitanju:

- To su dvostruki standardi i jasna je intencija, s jedne strane pritisak na Srbiju, s druge podrška Albancima da potvrde državu.

Foto: Tanjug

Drecun: Hoće da nas nateraju da popustimo

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun za naš list poručuje da se ovde u suštini ruši svaki kompromis:

- Ta duboka država, oličena u Klintonovima, čiju okosnicu čini zapravo bivša demokratska administracija u Americi, neki uticajni pojedinci, nevladin sektor i ostali, zapravo želi da se nastavi politika pritisaka, da bismo bili naterani da u jednom trenutku priznamo samoproglašenu državu i da administrativnu liniju pretvorimo u granicu. Time bi se konačno otvorio put ka ujedinjenju Kosova i Albanije. Verovatno tu ima i nekih drugih zemalja iz EU koje bi to želele. Vidimo da je i stav Nemačke poprilično blizu takvog jednog razmišljanja i ponašanja.

Foto: Tanjug/AP

Oprobani model obojene revolucije po receptu Šarpa, Soroša i Srđe Popovića

Srpski telegraf pisao je i ranije o oprobanom scenariju za rušenje režima u svetu po receptu takozvanih obojenih revolucija. Njihov idejni tvorac je Džin Šarp, čovek kojeg nazivaju Soroševim generalom, a jedan od najboljih Šarpovih učenika je bivši otporaš Srđa Popović. Na Šarpovim slikama se vidi i da pesnicu, simbol "Otpora", ponosno drži na svom stolu.

U svojim knjigama Šarp sugeriše sledeće faze u rušenju nekog režima (koliko ima sličnosti sa dešavanjima u Srbiji procenite sami):

1. Opozicija formirana uz pratnju američkih medija i nevladinih organizacija se grupiše i konstantno informativno utiče na stanovništvo
2. Procenjuje se koje su najslabije karike vlasti i protiv njih se izmišljaju afere ili se preuveličavaju pojedini stvarni događaji
3. Opozicija organizuje protestna okupljanja koristeći razne oprobane recepte za njihovo omasovljenje
4. U ovoj fazi prelazi se na radikalizaciju, blokadu institucija, saobraćajnica, pokušaje da se vrbuju policija, Vojska...
5. Odlučujuća faza često se podudara sa početkom izbornog ciklusa, kada se politički sistem nalazi u osetljivom položaju. Čitav mehanizam se pokreće posle proglašavanja rezultata, koji, po pravilu, ne odgovaraju zahtevima opozicionog lidera ili, u krajnjoj liniji, opozicija ne želi izbore svesna da nema nikakve šanse za pobedu, pa zahteve ispostavlja na ulici
6. Gomila (poželjno najmanje od 50.000 do 100.000 ljudi), koja se u zapadnim medijima naziva narod, izlazi na ulice i počinje miting bez vremenskog ograničenja i zahteva ostavke "uzurpatora". Administracija SAD (preko Stejt departmenta i drugih resora) podržava nezadovoljstvo, a ako dođe do izbora, proglašava se smišljeno falsifikovanje izbora, uz podršku pogodnih medija u zemlji i van nje. Na kraju, Amerika proglašava pobedu demokratije i obezbeđuje informativnu podršku novom režimu, pretvarajući sopstvenu meku silu u izvor njegove legitimnosti