Zaharova se oglasila zbog izjave posle susreta Putin-Tači


IZVOR: Agencije - 15.11.2018 | 15:20


Rusija prema rešenju kosovskog pitanja polazi od međunarodnog prava i od toga da rešenje treba da odgovara narodu Srbije.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Marija Zaharova

To je izjavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na redovnoj konferenciji za novinare, komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija posle susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu da pozicija Rusije u odnosu na Prištinu treba da bude promenjena, ona je kazala da se sve bazira na međunarodnom pravu. 

- Danas je na snazi rezolucija Saveta bezbednosti UN, koju niko nije ukinuo, i ona i određuje poziciju Rusije u odnosu na kosovsko rešenje. Mi se oslanjamo na to, ali pri tom shavatamo da se vode pregovori između dve strane i pri tom smo ne jednom saopštili da formiramo svoju poziciju i na osnovu i međunarodnog prava i naravno, polazeći od toga da te odluke koju mogu biti donešene, treba da odgovaraju interesu naroda Srbije - rekla je Zaharova. 

Ona je dodala da je "formula dovoljno univerzalna", i da, prema tome, "ne treba tražiti druge recepte da bi Rusija promenila svoju poziciju". 

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

RTK2 na srpskom jeziku je ranije preneo da je Tači za "Klan Kosova" ocenio da je "sastanak sa Putinom nedostajao Kosovu na međunarodnoj sceni" i da je to "veliko dostignuće" i korak za kosovsku diplomatiju. 

Prema tvrdnji Tačija, "stav Rusije prema Kosovu treba da se menja" i da je "sastanak sa ruskim predsednikom bio razumljiv u tom pravcu". 

- Bio je korektan sastanak, normalan, bez nekog posredovanja. Ovo je prvi sastanak između Kosova i Rusije na institucionalnom nivou. Mislim da je ovo korak napred u odnosima sa Rusijom. To je dobro za obe zemlje, za mir i stabilnost ubuduće - rekao je Tači. 

On je dodao da sa Putinom nije razgovarao "o konkretnim stvarima, detaljima".