Vulin: NATO bombardovanjem Srbije međunarodno pravo je "umrlo"!


IZVOR: Tanjug - 25.10.2018 | 09:30


Nakon što je bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija NATO bombardovao Srbiju, međunarodno pravo je umrlo, kaže ministar odbrane Aleksandara Vulin.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vulin

- I sada postoje pritisci da se Kosovo primi u Interpol ili UNESKO. Kako bi Interpol mogao da sačuva svoj ugled ako podatke o narkodilerima bude delio sa Prištinom odakle dolaze najmoćniji narko klanovi - upitao je Vulin u obraćanju na prvoj plenarnoj sesiji "Međunarodna bezbednost, nove ideje i pristupi", na 8. Međunarodnom Sjangšan forumu u Pekingu.

Kako je kazao, "svi vi koji ste priznali Kosovo, kao posledicu sile, razmislite još jednom, jer sve ono što je urađeno mojoj zemlji, može biti urađeno i vama".

- Kada sila postane zakon, nikada nećete znati kada će se primeniti i na vas - rekao je srpski ministar odbrane.

Skrenuo je pažnju i na to da se Srbija danas suočava i sa jednim posebnim izazovom koji je i najveća bezbednosna pretnja na Balkanu, a to je "velika Albanija".

- Da bi bila stvorena, ona mora da pocepa Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, pa i Grčku. Oni koji su mislili da se islamski terorizam može zasititi srpskim narodom, na putu su da ponove grešku. Ako se u dijalogu, koji hrabro i mudro, u ime Srbije sa Prištinom vodi predsednik Vučić, ne bude postiglo rešenje prihvatljivo za obe strane i ako se silom pokuša stvoriti "velika Albanija", onda će Balkan još jednom goreti. A taj požar neće goreti samo na Balkanu - smatra Vulin.

Kako je poručio, "ako ne oživimo međunarodno pravo, naš život neće biti vredan življenja".