ZVECKANJE ORUŽJEM NA KIM: Amerikanci obučavaju KBS


IZVOR: Tanjug - 05.08.2018 | 22:23


Pripadnici američkog Kfora već nedeljama, na planini Bajgora, obučavaju pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga za buduću "vojsku Kosova", pišu sutrašnje "Večernje novosti", pozivajući se na tvrdnje neimenovanih izvora.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Foto: Ilustracija

Izvori lista tvrde da se obuka sprovodi za najmanje stotinu pripadnika KBS koji se u određenim vremenskim razmacima rotiraju na Bajgori, kao i da pripadnici američkog Kfora, osim što obučavaju pripadnike KBS, uveliko i naoružavaju ove snage.

- Komanda KBS otkupila je od Amerikanaca 27 borbenih vozila ''hamer'', dok su 24 dobili na poklon - navodi izvor.

"Novosti" navode da kosovski Albanci ubrzano intenziviraju vežbe sa Amerikancima, u okviru zajedničke operacije pod kodnim nazivom "Zlatna sablja", koja se u bezbednosnim krugovima tumači kao finalna faza otimanja severa Kosova i Metohije i zaokruživanje "suvereniteta" lažne države.

Planina Bajgora se nalazi na obodima podujevske opštine i prostire prema severu, odnosno ka Kosovskoj Mitrovici. Ta planina je, kako podseća list, bila jedno od najvećih uporišta tzv. OVK, odakle su svojevremeno planirane i sprovođene mnoge terorističke akcije.


"Novosti" navode da ove uznemirujuće bezbednosne informacije dolaze u trenutku podignutih tenzija na KiM i sve češćih spekulacija da Priština samo čeka okidač za akciju kojom bi krenula u zauzimanje severa Kosova.

U sklopu toga je i, kako piše list, puštena priča da će Srbi jednostrano formirati Zajednicu srpskih opština, što je liderima kosovskih Albanaca trebalo da posluži kao alibi za upad u opštine sa srpskom većinom i zaokruživanje svoje "nezavisnosti" na celoj teritoriji KiM.