POSAO HAŠKOG TRIBUNALA - EGZEKUCIJA SRBA! Župljanina UBIJAJU, preživeo je dva moždana udara i teško govori


IZVOR: informer.rs, Republika - 29.07.2018 | 18:27


Haški tribunal već dve godine bukvalno ubija Stojana Župljanina, nekadašnjeg načelnika Centra službe bezbednosti Banjaluka. Župljanin se teško bolestan još nalazi u pritvoru u Sheveningenu iako mu je prvostepena osuđujuća presuda za navodne ratne zločine potvrđena 2016. godine!

Foto: youtube.com/Dušan Kovač

Stevan Župljanin na ivici smrti

Župljanin je u međuvremenu preživeo dva teška moždana udara i danas jedva govori.

Ipak, nema nikakvih naznaka da će biti pušten privremenu slobodu zbog lečenja u Republici Srpskoj ili Srbiji, ali ni da će uskoro biti poslat na izdržavanje kazne.

  •  Župljanin je 2008. godine uhapšen i izručen Hagu
  • Pet godina kasnije, 2012, osuđen je na 22 godine
  • Prvostepena presuda potvrđena je 2016. godine
  • Župljanin se i dan-danas nalazi u haškom pritvoru

Stojan Župljanin, kako prenosi RTRS, nada se ipak da će mu sudije omogućiti privremenu slobodu.

- Preživeo sam dva moždana udara i oporavak teče veoma sporo jer nemam adekvatan medicinski tretman, ali ipak verujem u oporavak. Advokatski tim je podneo zahtev da mi bude omogućeno lečenje u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci i nadam se da će biti prihvaćen -ističe Župljanin.

Njega je, inače, pre nekoliko meseci pregledao tim lekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i zbog lošeg zdravstvenog stanja i otežanog govora, kao posledice moždanog udara, predložio logopedski tretman na maternjem jeziku u Republici Srpskoj ili Srbiji.

Advokat Dragan Krgović, Župljaninov zastupnik pred Hagom, na drugoj strani kaže za Informer da njegov klijent zaista ima veliki problem sa zdravljem.

- Zdravstveno stanja Stojana Župljanina je jako, jako loše. U ovom trenutku, međutim, ništa više od toga ne smem da vam kažem... - podvlači Krgović.

Advokat Svetozar Vujačić, komentarišući ove navode, kaže da je sud u Sheveningenu po ko zna koji put dokazao da je antisrpska institucija.

- Naravno da ovo nije nimalo normalno. To je nezakonito i nečovečno prema bilo kojoj osobi. Ali ovo ne treba da čudi jer je poznato da Hag ovakav odnos prema Srbima ima od svog nastanka. Nažalost, to se neće promeniti i ovo je samo još jedan u nizu dokaza da je taj sud napravljen kako bi sudio i osuđivao samo Srbe, a sve druge puštao na slobodu. Tu je na snazi samo politika, a nikako pravo i pravda - zaključuje Vujačić.