SPC PODRŽAVA DONORSTVO: Vladika Lavrentije zaveštao organe!


IZVOR: Tanjug - 24.07.2018 | 13:24


Episkop šabački vladika Lavrentije, prvi arhijerej SPC koji je, još pre desetak godina, zaveštao svoje organe, kaže da od sveg srca, kao i Srpska pravoslavna crkva, podržava donorstvo.

Foto: Printscreen/YouTube/Srbija u kadru

Vladika Lavrentije

- Prošao sam svet, i davno sam shvatio da od darivanja organa nema ničeg plemenitijeg. Reč je o akciji koja zaista ima velliki nacionalni značaj i zato je treba pomoći, koliko god je moguće - kaže za Tanjug episkop šabački Lavrentije. 

On je inače svojevremeno zaveštao organe u okviru jedne od akcija "produži život", čiji je, kako ističe, jedan od glavnih protagonista bio ugledni nefrolog prof dr Zoran Kovačević. 


- U našoj eparhiji, Bogu hvala, organe su zaveštali mnogi sveštenici, monasi, ali i ogroman broj vernika koje je osokolila, pored ostalog podrška SPC sa tim u vezi - dodaje Lavrentije. 

Posebno je kaže ponosan što su se toj akciji jos pre pet- sest godina odazvali svi veroučitelji iz ovog dela Srbije, gde je broj đaka veronauke u samom vrhu. 

Lavrentije dodaje da je jako važno da se ljudima dobro objasni znacaj darivanja organa. 

- Često smo svedoci ''bombardovanja'' raznim informacijama, među kojima ima i neistinitih, a jedna od njih je da se crkva protivi doniranju organa, što nema veze sa istinom. Kao što se mi iz crkve trudimo da značaj ove akcije objasnimo i pojasnimo ljudima u neposrednom kontaktu, bilo bi dobro da to čine i drugi kad god i gde god mogu - kaže on i dodaje:

- Jer, ništa nije blagorodnije od žive reći izgovorene od srca, istinito i sa puno ljubavi.

Vladika podseća i na pouku da je "tvoje je samo ono što podariš drugome". 

SPC je još 2011. na svom sajtu objavila da podržava doniranje organa.