ALBANSKI "SPISAK ZA ODSTREL": Više od 200 Srba iz Đakovice optuženo za navodne ratne zločine


IZVOR: Tanjug - 04.07.2018 | 21:55


Imena više od 200 viđenih Srba, iz opštine Ðakovića, našla su se na spisku optuženh za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1998. i 1999. na tertiroiji ove opštine, piše Politika.

Foto: Youtube.com/Anel Grbović

Foto: Ilustracija

Ovaj spisak kosovskom Specijalnom tužilaštvu je prosledila civilna organizacija iz Ðakovice koja, kako se navodi, sebe naziva "Grupa civilnog društva za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima i pripremanju krivičnih prijava protiv srpskih kriminalaca tokom rata...".

Cilj ove NVO je smišljeno zastrašivanje Srba i Crnogoraca kako bi se "zatro i poslednji srpski trag u gradu i opštini koja je bez Srba punih 19 godina", piše list.


- Poslednji spisak na kojem se nalaze imena Srba i, kako su naveli, njihovih saučesnika, koji su navodno počinili ratni zločin, nastavak je sistematskog brisanja svega što je bilo srpsko u Ðakovici i na teritoriji ove opštine - kaže Ðokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz tog mesta i jedan od više od 200 Srba koji su se našli na ovom "spisku za odstrel".

Albanski mediji su preneli informaciju o novom spisku, ali iz Specijalnog tužilaštva nema detalja o tome a li je istraga pokrenuta i ko su okrivljeni.