Zbog OVOG MAFIJAŠA Srbija je bila na "sivoj listi" FATF


IZVOR: Tanjug, Republika - 01.06.2018 | 18:49


"Srbija je od februara do danas ispravila sve administrativne nedostatke zbog kojih je bila na "sivoj listi" Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF)", izjavila je danas u skupštini guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Foto: pixabay.com

Foto: ilustracija

Guvernerka je objasnila da je najveći problem zbog kog se Srbija našla na toj listi bilo kasno podnošenje krivičnih prijava za zloupotrebe položaja, između ostalog i pranja novca u određenim bankarskim aferama, prvenstveno u "slučaju Šarić".

- Najveći broj slučajeva izveštaja MANIVAL-a o Srbiji odnosi se na 2012. godinu i posebno naglašava sporne privatizacije, kao i slučaj Šarić" - rekla je Tabaković u parlamentu, gde se raspravlja o setu finanijskih zakona.

Ona je navela da u izveštaju stoji da je kontrola bankarskog sistema koju je obavljala NBS do 2012. godine bila ocenjena kao visoko rizična.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Jorgovanka Tabaković

- FATF-a danas kao regionalni organ zadužen za našu zemlju i bavi se sprečavanjem pranja novca ocenjuje rad bankarskih kontrola i nadzor NBS vrlo visokim ocenama za vrstu i kvalitet kontrola koje radi. To ja ne izmišljam, niti sebe uveravam, već to piše u izveštajim - rekla je Tabaković.