MA, SVE TI VERUJEMO! Rama: Ne postoji plan o Velikoj Albaniji


IZVOR: Tanjug - 30.05.2018 | 19:01


Premijer Albanije Edi Rama izjavio je večeras da niko ne želi "veliku Albaniju", ali da kada neko stalno viče "vuk, vuka", može i da ga prizove.

Foto: Tanjug/AP

Edi Rama

Rama je, na prezentaciji knjige "Nova država - moderni državnik Hašim Tači'', rekao da je vreme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i Kosovo uđu u Evropsku uniju.

- Ne znam ni među najvećim nacionalistima da je neko zagovarao veliku Albaniju. To je korišćeno kao opravdanje za etničko čišćenje - tvrdi albanski premijer.

On je izrazio zadovoljstvo što vidi pozitivan razvoj u odnosu Albanije sa Srbijom.

- Mi imamo dobre odnose sa Srbijom, a Kosovo ne tako dobre, ali to je normalno - ukazao je on.

Rama, takođe, tvdi da je Kosovo postalo bezbedno mesto za Srbe.

U svom obraćanju prisutnima u Diplomatskoj akademiji u Beču, on je ukazao da je veliki problem nemogućnost slobodnog putovanja.

- Na Kosovu su vlasti izložene velikim izazovima, jer kako objasniti ljudima da su mogli slobodno da putuju za vreme Tita, pa čak i Miloševića, to jest pod diktatorima, a sada ne mogu - ukazao je Rama.

Kada je reč o EU, od koje traži otvaranje pregovora sa Albanijom, Rama je rekao da ne preti više nego što čini predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

- Nikada nisam rekao da treba integrisati Zapadni Balkan u EU jer u suprotnom može doći do novog rata. Ja mislim da je to malo preterano, ali je neophodna evropska perspektiva našem regionu - zaključio je on.