STEFANOVIĆ U SKUPŠTINI: Nismo obarali dronove iznad Srbije, JER NIJE BILO UGROŽAVANJA BEZBEDNOSTI


IZVOR: Tanjug - 21.05.2018 | 16:32


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je bilo preleta bespilotnih letelica iznad Srbije, ali da nisu obarane jer nisu ugrožavale bezbednost zemlje.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Odgovara na pitanja poslanika: Nebojša Stefanović

- Mi smo imali identifikovane prelete. Nije ih nikad bilo iznad Beograda, bili su u jednom delu na jugu Srbije - rekao je Stefanović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Ðorđa Vukadinovića, da li je tačna informacija iz medija da je bilo preleta preko Beograda i drugih područja, bespilotnih letelica, navodno iz NATO-a, a da država nije reagovala.

Stefanović je rekao da su pripadnici Vojske Srbije radarima, tehničkim sredstvima i ratnim vazduhoplovstvom ispratili kretanje tih letelica, procenili nivo potencijalnog ugrožavanja bezbednosti Srbije i ispratili ih iz našeg vazdušnog prostora.

- Nisu ih obarali i bili su u pravu. Nije dolazilo do ugrožavanja bezbednosti Republike Srbije, što i jeste operativna procedura kakva se primenjuje i u drugim zemljama - rekao je ministar.

Naveo je da je u Beogradu bilo dva ili tri slučajeva neovlašćenog upravljanja dronovima, navodeći da su ta lica uhpšena i predata Tužilaštvu na procenu da li će protiv njih biti podnete krivične ili prekršajne prijave.

Prema njegovim rečima, nije se radilo o urgožavanju bezbednosti, a policija je brzo reagovala i zajedno sa vojskom privela te osobe.