MAKRONOVA PORUKA: EU ne treba da primi Srbiju


IZVOR: Marija R. ILIĆ - 17.04.2018 | 17:00


Nova rampa Srbiji, ali i ostalim državama zapadnog Balkana! Francuski šef države Emanuel Makron kategorički poručuje: Nije trenutak za proširenje, EU ne treba da prima nove članice.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

Prema njegovim rečima, Unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme. On je tako prvi od vodećih političara EU otvorio karte i poručio nam da ne treba puno da se nadamo. Dodao je, doduše, i da zemlje regiona treba da ostanu usidrene na evropskom projektu.

- Podržaću proširenje samo nakon produbljenja i reforme naše Evrope. Ne želim da Evropa, koja funkcioniše sa poteškoćama sa 28, a sutra 27 članica, odluči da možemo da nastavimo da galopiramo sutra sa 30 ili 32 članice sa istim pravilima - objašnjava Makron.

Francuski predsednik, ne pominjući ni u jednom trenutku 2025. godinu, koja je u strategiji EU označena kao indikativni datum ulaska Srbije, upozorio je i na opasnost od drugih uticaja u regionu.

Francuski predsednik: Unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu dok se blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme

- Budući da postoji geopolitički rizik tačno ispred nas, ako bi zapadni Balkan krenuo prema Turskoj, prema Rusiji, to bi bio rizik. Ili ako bi se survali u međusobne podele. Zato moramo da se pobrinemo da im pružimo perspektivu, da ih povežemo sa Evropom i to je suštinski projekat - obrazložio je Makron.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf ističe da Makronova izjava nije dobra vest za Srbiju:

- Kada to kaže Makron, predsednik zemlje koja zajedno sa Nemačkom čini kičmu EU, onda je to loš signal za nas. U pravu je da kriza u Uniji mora da se reši, ali nikako ne treba zapostavljati osetljivi region Balkana - zaključuje.

Iz Francuske nam je i prošle godine u aprilu stigla razočaravajuća vest pošto je tamošnji sud odbio da izruči bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja po srpskoj poternici za zločine na Kosovu. M. R. I.