JERKOV PROVOCIRA ŠEŠELJA: Neka prvo meni razbije nos!


IZVOR: Tanjug - 17.04.2018 | 11:24


Poslanica DS Aleksandra Jerkov pitala je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković kada će Vojislavu Šešelju, osuđenom "ratnom zločincu", biti oduzet mandat.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Aleksandra Jerkov

Ona je pitala Gojkovićevu i šta će uraditi da zaštiti poslanike kojima lider SRS preti, dok je poslanik na listi SNS Marijan Rističević pozvao ministarstvo pravde da Jerkov objasni razliku između osuđenog i osuđivanog.

U danu za postavljanje pitanja izvršnoj vlasti u parlamentu, Jerkov je rekla da se u članu 88 Zakona o izboru narodnih poslanika navodi da poslaniku prestaje mandat ukoliko je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci. 

- Ne piše ukoliko je pred domaćim sudom osuđen. Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srede osuđen na kaznu zatvoru u trajanju od 10 godina, tom čoveku po zakonu nije mesto u skupštini. Sramota je da osuđeni ratni zločinac predstavlja građane Srbije - rekla je ona. 

Kako je rekla, poštovanje zakona ne može se svoditi na to da li se nekom nešto sviđa ili ne. 

- Šta će Narodna skupština uraditi da zaštiti našu dvojicu kolega od sramnih napada Šešelja od pretnji da će ponoviti ratne zločine, a da će početi od našeg kolege Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka ili Narodna skupština nema ama baš nikakvu nameru da učini nešto - upitala je Jerkov. 

Navodeći da je Šešelj rekao da će "razbiti nos" svakom ko ga nazove "ratnim zločincem", Jerkov je kazala da ga DS tako zove i pozvala ga, ako krene da razbija noseve, počne od nje. 

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Vojislav Šešelj

- Evo može od mene prve da krene - poručila je Jerkov. 

Predsedavajući Đorđe Milićević (SPS) je pozvao Aleksandru Jerkov da poštuje dostojanstvo svih narodnih poslanika i poručio joj da ona nije ta koja odlučuje ko će sedeti u Narodnoj skupštini i ko će biti poslanik. 

- Ne odlučujete vi, već građani na izborima, a pravno tumačenje ćete dobiti u roku koji je definisan poslovnikom  - rekao je Milićević. 

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević tražio je spisak ubijenih Hrvata 1991. godine kako to tvrdi poslanik DS Žigmanov. 

- Mi smo ozbiljna država. Želim da mi se taj spisak dostavi jer ja tvrdim da se to u Srbiji nije desilo. Tražim da ministarstva pravde da Jerkov objasni koja je razlika između osuđenog i osuđivanog s ozbirom da je postavila pitanje u vezi sa našim kolegom koji je osuđivan, dakle izdržao je kaznu - rekao je Rističević.