U SRBIJI REGISTROVANO 6.324 SLUČAJA OBOLJENJA SLIČNIH GRIPU! Oglasio se Batut! Ovo su simptomi!


IZVOR: Republika/ T. J. - 24.03.2024 | 15:53


Na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama, prijavljeno je 14.522 obolelih, što je za 8,3 odsto više u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Foto: pexels.com
U SRBIJI REGISTROVANO 6.324 SLUČAJA OBOLJENJA SLIČNIH GRIPU! Oglasio se Batut! Ovo su simptomi!

U periodu od 11. do 17. marta, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" je zabeležio 6.324 slučaja oboljenja sličnih gripu u Srbiji. Ovi novi podaci pokazuju pad broja obolelih za približno devet odsto u poređenju sa prethodnom nedeljom. Prema najnovijem izveštaju "Batuta" objavljenom 22. marta, registrovan je nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i regionalna geografska rasprostranjenost.

- Na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama prijavljena su 14.522 obolela, što je nešto više, 8,3 odsto, u poređenju sa prethodnom nedeljom - saopštio je Batut i dodao:

- Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Pirotskom, Šumadijskom i Zlatiborskom okrugu, dok se najviše uzrasno-specifične stope beleže u uzrasnim grupama do četiri godine i od pet do 14 godina. U sezoni nadzora nad gripom 2023/2024. do sada, u Srbiji su potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3).

Na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama, prijavljeno je 14.522 obolelih, što je za 8,3 odsto više u poređenju sa prethodnom nedeljom. Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu su registrovane u Pirotskom, Šumadijskom i Zlatiborskom okrugu, dok se najviše uzrasno-specifične stope beleže u uzrasnim grupama do četiri godine i od pet do 14 godina.

U sezoni nadzora nad gripom 2023/2024, u Srbiji su potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3). Virus gripa je potvrđen na teritoriji svih okruga u Republici Srbiji.

BONUS VIDEO: