RGZ SAOPŠTAVA: ČOVEK UJEO PSA!


IZVOR: Republika - 10.08.2023 | 20:14


RGZ razume da ovakvi senzacionalni naslovi čitaju ali istina mora biti pre svega kako bi se zaštitila pravna sigurnost građana i njihovo objektivno i istinito informisanje, navode iz Zavoda.

Foto: RGZ
RGZ SAOPŠTAVA: ČOVEK UJEO PSA!

Republički geodetski zavod se oglasio povodom pisanja da su njegovi službenici primali mito.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Republički geodetski zavod saopštava da je čovek ujeo psa! RGZ razume da ovakvi senzacionalni naslovi čitaju ali istina mora biti pre svega kako bi se zaštitila pravna sigurnost građana i njihovo objektivno i istinito informisanje. Naslove koje ste ovih dana mogli da vidite u medijima kao što su:

 'POPADALI NA PRIMOPREDAJI - UHAPŠENI RADNICI KATASTRA U NOVOM SADU, TRAŽILI ZA USLUGU 7.000 EVRA!'

'U SLUŽBI ZA KATASTAR PRIMALI MITO: TRAŽILI 7.000 EVRA ZA UPISIVANjE U REGISTAR'

'UHAPŠENI SLUŽBENICI KATASTRA: TRAŽILI MITO OD VLASNIKA STANOVA ZA UPIS VLASNIŠTVA'

'U SLUŽBI ZA KATASTAR U NS PRIMALI MITO: TRAŽILI 7.000 EVRA ZA UPISIVANjE U REGISTAR, PA UHAPŠENI'

'U NOVOM SADU ZBOG PRIMANjA MITA UHAPŠENI ZAPOSLENI U KATASTRU'

su naslovi sa istim ciljem kao navedeni primer.

RGZ, ostajući veran višegodišnjoj posvećenosti borbi protiv korupcije, primoran je da reaguje na pojedine naslove koji zamagljuju granicu između laži i istine.

Navedeni natpisi ne odgovaraju realnosti i stvaraju iskrivljenu sliku o funkcionisanju koruptivne „hobotnice“, čime se pogrešno usmeravaju i značajno smanjuju dometi borbe protiv korupcije i neguju predrasude koje datiraju iz perioda zemljišne knjige.

Maksimalno podržavamo institucije tužilaštva i policije ali apelujemo da se ne dozvoli medijska zloupotreba radnji koje ove institucije svakodnevno preduzimaju zajedno sa Republičkim geodetskim zavodom, a koja za posledicu ima smanjenje ugleda i reputaciju institucije koja štiti imaovinu građana Srbije. Time se stvara pravna nesigurnost kod građana i ugrožava pravni poredak Republike Srbije.

Krenimo redom.

Uhapšeni radnici katastra u Novom Sadu – NETAČNO! 

Po našim saznanjima, lice M.M. obavlja privatnu samostalnu delatnost koja se bavi konsalting uslugama u Novom Sadu i nije radnik Službe za katastar nepokretnosti. Dakle, čin primanja mita o kojem izveštavaju mediji nije izvršen od strane službenika RGZ-a, što predstavlja veliku razliku. Naime, RGZ je koristio svaku priliku da obavesti javnost da se lanac korupcije generiše iz spoljnih izvora, u povezanim sistemima, putem 'koruptivnih posrednika', koji vrše obmane, predstavljajući Kastastar kao problem koji se rešava samo preko 'veze', pronalazeći u tome finansijski interes. Nažalost, narativ 'koruptivnih posrednika' prihvataju i dobronamerni (ali nedovoljno informisani) pojedinci, zbog čega se pogrešna percepcija korupcije širi u javnosti, slično kao mnoge 'teorije zavere'.  Dalje, lice R.J. takođe nije radnik Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad ali jeste zaposleno u RGZ-u, i to ne na mestu državnog službenika - odgovornog lica, već kao referent - izvršilac (lice sa srednjom školskom spremom), a prema dosadašnjim saznanjima se ne dovodi u vezu sa samim činom traženja i primanja mita od 7.000 evra. Očekujemo da navedeno lice snosi odgovornost za sve kažnjive radnje ukoliko je učinilo, u čemu smo pružili svu potrebnu pomoć organima gonjenja, ali ne možemo da prećutimo izvrtanje činjenica.

Službenici katastra tražili mito – NETAČNO!

Kao što smo već istakli, traženje i primanje mita se, prema trenutno dostupnim infomacijama, odnosi na lice M.M., koje nije radnik Katastra već privatni preduzetnik. 
Republički geodetski zavod se aktivno i svakodnevno bori protiv korupcije uvođenjem potpune digitalizacije i transparentnosti u svom radu u čemu smo lideri u celoj Evropi.
Preostaje da se zaključi: Ne, ni ovog puta nije čovek ujeo psa. Prava informacija glasi: TUŽILAŠTVO I POLICIJA OTKRILI JOŠ JEDNOG KORUPTIVNOG POSREDNIKA! POTVRĐENE INFORMACIJE RGZ-A O FUNKCIONISANjU KORUPTIVNIH LANACA!"