KONFERENCIJA ZA MEDIJE PETRA PETKOVIĆA : Nov pokušaj Aljbina Kurtija da izazove haos na severu KiM! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 02.04.2023 | 11:18 >> 11:48


Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković obraća se javnosti

Foto: Tanjug/printscreen
KONFERENCIJA ZA MEDIJE PETRA PETKOVIĆA : Nov pokušaj Aljbina Kurtija da izazove haos na severu KiM! (VIDEO)

Kako je najavila Kancelarija za KiM, konferenciji će prisustvovati i predsednik Srpske liste Goran Rakić.      

Obraćanje Petkovića uslediće nakon što je policija juče na severu Kosova uhapsila Srbina pod sumnjom da je zapalio automobile i ranije napao policiju vatrenim oružjem.

Povodom tog hapšenja, oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ističući da "Aljbin Kurti po oprobanom scenariju podiže tenzije na terenu i priziva eskalaciju svaki put pred razgovore u Briselu, iako je dobio jasna upozorenja međunarodnih zvaničnika da spusti tenzije".

Kancelarija je saopštila da Кurti na svaki mogući način pokušava da izazove tenzije i haos na severu Кosova, kako bi isprovocirao reakciju Srba, a samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza, koje se tiču formiranja ZSO.

Oglasila se i Srpska lista, upozorenjem Prištini, da ukoliko ne oslobodi uhapšenog Srbina, "sledi reakcija svih Srba, odnosno opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Кurtija nad nedužnim građanima".

Petković je započeo obraćanje govoreći o formiranju ZSO i politici Prištine.

- Nema tog zvaničnika koji jasno nije rekao da Priština i Aljbin Kurti moraju da formiraju Zajednicu srpskih opština, što je potvrđeno i u Ohridu.

Foto: Tanjug/printscreen

Petar Petković

 

- Kurtiju je u interesu da dođe do incidenata na severu KiM, jer onda nema ispunjavanja sporazuma i nema formiranja ZSO. Svima je apsolutno jasno da Aljbin Kurti želi krize i želi da gazi sporazume ne formirajući ZSO.

Petković se zatim osvrnuo i na krizu oko registarskih tablica.

- Ovo je treći put da ulazimo u novu krizu o tablicama. Imate jednostranu odluku Aljbina Kurtija o preregistraciji i kaznenoj politici prema Srbima koji nose KM tablice. Srpski policajci nisu hteli da kažnjavaju Srbe i tako je došlo i do smene Nenada Đurića, zato su srpski policajci i napustili prištinske institucije.

- Jasno vam je da ne žele da razgovaraju ni o čemu, da ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština kako bi izazvali incidente i neodmerenu rekaciju Srba. 

Medijima se obratio i predsednik Srpske liste Goran Rakić

Foto: Tanjug/printscreen

Goran Rakić

 

- Ukoliko se nastavi represija i ukoliko se ne oslobodi oteti Milan Božović pozvaćemo narod na opšti otpor i opšti ustanak jer mi represiju Aljbina Kurtija više ne možemo da trpimo. Ovo nije upereno protiv albanskog naroda, već na teror koji sprovodi Aljbin Kurti nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Petković je zatim naglasio da se zna koje su crvene linije Srbije. 

- Mora da dođe do formiranja ZSO, mora da se uvaži realnost na Kosovu i Metohiji. U interesu nam je da sarađujemo, da imamo slobodu kretanja, da se razvijamo, ali očigledno da Aljbin Kurti ne odustaje od politike koja je svoju kulminaciju doživela pogromom Srba 2004. godine.