HRVATI, SAD NAM PLJUNITE POD PROZOR! Mi se raspadamo, a SRBIJA sve jača!


IZVOR: Tamara BUJIŠIĆ - 16.03.2023 | 06:15


Nedostaju nam municija, oklop, granate, rakete, sve je prazno, a Beograd se naoružava, zavapio Zoran Milanović

Foto: Tanjug/Damir Senicar, Instagram/Printscreen
HRVATI, SAD NAM PLJUNITE POD PROZOR! Mi se raspadamo, a SRBIJA sve jača!

Hrvatski predsednik Zoran Milanović bacio je naciji istinu u oči priznanjem da Srbija daleko prednjači po količini i kvalitetu najsavremenijeg naoružanja.


Milanović je zavapio na sav glas kako su magacini hrvatske vojske prazni, dok se susedna Srbija i te kako naoružava.


- Svašta nam nedostaje. Municija, punjenja, oklop, granate, rakete... Sve je prazno - zakukao je Milanović.

Foto: Tanjug/HINA

Zoran Milanović

 

KORAK ISPRED


A onda je zaključio da je Srbija veoma napredna kada je o nabavci oružja reč.


- Srbija je odmah iza Ukrajine po povećanju uvoza oružja u poslednje četiri godine. Na sajam naoružanja u Abu Dabiju otišao je lično predsednik Aleksandar Vučić, dok hrvatskih predstavnika tamo nije bilo - ukazao je Milanović.


Ljuban Karan, nekadašnji pukovnik KOS, ističe za Srpski telegraf da su hrvatske vlasti očigledno svesne realnog stanja.


- Hrvatska se neko vreme dinamično naoružavala zahvaljujući NATO donacijama i prednjačila je čak 10 mesta u odnosu na Srbiju. Međutim, Hrvatska ne može da kupuje šta hoće, već šta joj se odobri. Tako je Zagreb želeo izraelske avione, ali SAD nisu dozvolile tu kupovinu. A Srbija jača vojsku i vraća je na mesto gde je uvek trebalo da bude. Vojna neutralnost je prednost Srbije i to susedi vide - naglašava Karan.


On dodaje da Srbija i Hrvatska imaju različite motive.


- Hrvati imaju teritorijalne pretenzije ka Srbiji koja se naoružava isključivo da bi se odbranila od eventualnih napada. Stoga je nabavka oružja jedno od ključnih pitanja za nas - smatra Karan.


SMETA I NAMENSKA


Jasmina Andrić, urednica časopisa Odbrana i bezbednost, ističe da je Srbija lider u regionu, te, samim tim, trn u oku svima kojima smeta njeno jačanje.


- To potvrđuju i kritke na račun ulaganja u vojsku i nabavku naoružanja i opreme. Srbija odlično razume u kakvom geopolitičkom okruženju naša vojska mora da funkcioniše i u skladu s tim sprovodi planove razvoja - kaže Jasmina Andrić za Srpski telegraf i dodaje da je i domaća namenska industrija trn u oku svima kojima Srbija smeta jer je značajna i za jačanje ekonomije.



Čuvamo sebe


Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je na sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2023 u Abu Dabiju istakao da su ulaganja u vojsku jedan od prioriteta.


- Svetom vlada opšta trka u naoružavanju. Ko ne bude imao ozbiljnu vojsku, biće napadnut - upozorio je Vučić.


Arsenal pune Istok i Zapad


O tome koliko Srbija ulaže u vojsku govori i činjenica da bi u arsenalu Vojske Srbije uskoro mogle da se nađu francuske rakete MICA NG, koje poznavaoci ocenjuju kao fascinantno oružje.


Navodi se da je reč o raketi vazduh-vazduh, brzine četiri maha i dometa 60 kilometara, čija je cena milion dolara. Koriste se na francuskim avionima rafal, koje Srbija namerava da naruči, a Vučić je rekao da bi to bilo najveće izdvajanje za vojsku koje bi iznosilo do tri milijarde evra.


Mnogo toga je već urađeno. Nabavljene su kineski PVO sistemi FAK-3, ruski "Pancir S1", jurišni helikopteri, tenkovi, a domaća namenska neumorno proizvodi i modernizuje borbena sredstva.