PRIUŠTITE SEBI ODMOR KAKAV ZASLUŽUJETE: 3 razloga da posetite banju Vrdnik!


IZVOR: Republika - 09.12.2022 | 10:53


Smeštena na južnim padinama Fruške gore, banja Vrdnik će vas očarati već na prvi pogled! Zbog svog idealnog geografskog položaja, nadomak Novog Sada, predstavlja biser Vojvodine i ujedno i najsposećeniju destinaciju u toj regiji!

Foto: Vladimir Tatarević
PRIUŠTITE SEBI ODMOR KAKAV ZASLUŽUJETE: 3 razloga da posetite banju Vrdnik!

Uživajte svim svojim čulima u blagodetima koje nudi ovo magično mesto!

Banju Vrdnik turisti posećuju tokom cele godine, jer ovo fruškogorsko mesto gostima može da pruži zabavu i razonodu svaki dan, bez obzira na godišnje goba. 

Zimski detox

Ono po čemu se posebno ističe banja Vrdnik je bazen u zatvorenom delu sa termalnom vodom, koji je u funkciji tokom cele godine. 

Foto: Vladimir Tatarević

 

Svi bazeni u ovom mestu se pune termo-mineralnom vodom čija temperatura varira oko 30 stepeni. 

Pored bazena, svojim čistim vazduhom i mnogobrojnim blagodetima koje nudi, turiste mami Fruška gora, koja je tokom zime obično prekrivena snegom, pa šetnja Fruškom gorom izgleda kako prava čarolija.

Foto: Vladimir Tatarević

 

Brojni hoteli i apartmani vam pružaju maksimalan ugođaj, a skoro svi se nalaze u samom centru banje.

Nova godina i Srpska Nova godina 

Jedan od načina kako da ulepšate raspust svojim mališanima, a ujedno i da osete čari najlepših zimskih čarolija jesu novogodišnji praznici koje će provesti u ovom ''snežnom Raju''.

Foto: Vladimir Tatarević

 

Nanosi snega svake godine obraduju najmlađe, te se oni najviše i raduju sankanju, a i starijima je idealan beg iz svakodnevnice kome se sve češće vraćaju, iz godine u godinu!

Priroda, manastiri i kula

Nestvarna priroda kojom Fruška gora dominira, jedna je od razloga zbog kog se turisti najčešće opredeljuju za ovu destinaciju, ali i čuveni fruškogorski manastiri i Vrdnička kula, svojevrsni simbol ovog mesta.

Vrdnička kula nalazi se na samo 15 km južno od Novog Sada i predstavlja specifični istorijski fragment, deo bivšeg utvrđenog grada Vrdnika. 

Ova kula je takođe i Spomenik kulture od velikog značaja, te je brojnim ljubiteljima fotografije primamljiva za oko zbog svog specifičnog izgleda.

Foto: Vladimir Tatarević

 

Visoka je 18,5 metara i nalazi se severno od Vrdnika na pola sata lagane šetnje, sa 383 metra nadmorske visine

Istorijski spisi prvi put spominju utvrđeni grad Vrdnik 1315. godine. Od njega je ostala samo ova donžon kula s nešto malo bedema i ruševinama oko nje. Kad je istraživan lokalitet, otkriveni su predmeti iz doba rimskog cara Proba (276.—282.) koji je iz Sirmiuma upravljao delom Rimskog Carstva.

To ukazuje da je prvobitno utvrđenje na ovom mestu podignuto još u njegovo doba kao posmatračnica ili straža samom Sirmijumu. 

Biseri naše istorije i ono na šta smo kao narod ponosni, to su svetinje kojima ovaj predeo pleni.

Foto: Vladimir Tatarević

 

Na prostoru 50 km dužine i 10 km širine na ovoj sremskoj planini, smešteno je šesnaest srpskih pravoslavnih manastira.

Ova jedinstvena kulturno-istorijska celina utvrđena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju 1990. godine, a predložena je i za upis na listu Svetske baštine UNESKO-a.

Šire područje Fruške gore od davnina je bilo bogato svetilištima, a tokom 16. i 17. veka na ovom prostoru je zabeleženo 35 manastira.

Zbog istorije koje ovo mesto i danas pamti, a čije su posledice osetne, od vremena nastanka ovi manastiri nebrojeno puta su pljačkani, rušeni i napuštani, a najviše su stradali tokom Drugog svetskog rata.

Nekoliko manastira je teško oštećeno  tokom NATO agresije 1999. godine.

Jedni od najposećenijih manastira su: Privina Glava, Šišatovac, Bešenovo, Mala Remeta, Velika Remeta, Vrdnik, Krušedol, Grgeteg i mnogi drugi. 

Doživite banju Vrdnik ove zime!