ŠTA JE KURTI UMISLIO? Kočnice mu ne rade, pa tražio Vučiću neprihvatljivo!


IZVOR: Republika - 05.05.2022 | 12:00


Albin Kurti bahato tražio da Srbija prihvati dokumenta na kojima piše "Republika Kosovo".

Foto: Youtube/ATV
ŠTA JE KURTI UMISLIO? Kočnice mu ne rade, pa tražio Vučiću neprihvatljivo!

Aljbin Kurti rekao je da Srbija mora da prihvati dokumenta na kojima piše "Republika Kosovo" i istakao da želi da se Srbija ogradi od Kremlja i uvede sankcije Rusiji, prenose beogradski mediji. 

U nadi da će Srbiji iskopati jamu, iako njegova loša politika nema pomaka, rekao je u intervjuu za nemački Dojče vele da bi Evropska Unija i NATO trebalo da vode računa da Srbija više ne sedi na tri, četiri stolice, ali i da cene doprinos Kosova, koje neće imati nikakve paralelne projekte osim EU i NATO u trenucima kada je čitav svet u krizi. 

Njegovi neuspeli pokušaji da podigne svoj rejting u očima Zapada pada u vodu. Politika koja predvodi Srbiju, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, narod vodi napretku i dobrim odnosima i sa EU i Rusijom. 

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

 

Dijalog sa Beogradom 

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da bi trebalo da bude principijelan, izbalansiran i simetričan, a naveo je i da Srbija mora da prihvati kosovska dokumenta zbog stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta koje podrazumeva Berlinski proces.

- Zajedničko regionalno tržište je u srcu Berlinskog procesa. Ne zamena za EU, već priprema za nju. Da bi se ostvarilo Zajedničko regionalno tržište, Srbija mora da prihvati kosovska dokumenta i na taj način omogući kretanje koje je vrednost Evropske unije. Krajnje je vreme da se na Beograd izvrši pritisak da prihvati kosovska dokumenta - rekao je Kurti.

Na pitanje da li može malo da popusti svoj stav i tako da podsticaj saradnji, Kurti kaže da vreme ne može da se vrati nazad.

- Ne možemo da se vratimo u period pre 1999. godine, kada smo oslobođeni, ni pre 2008. godine, kada smo proglasili nezavisnost, ni pre 2010. godine, kada je Međunarodni sud pravde legitimisao Deklaraciju o nezavisnosti, niti pre 2012. godine, kada je okončan međunarodni nadzor Kosova. Nezavisni smo. Dokumenta pripadaju Republici i kao takva moraju biti prihvaćena -  istakao je on.