Zaštitnik građana pozvao u Beograd kolege iz Ruske Federacije i Ukrajine


IZVOR: Republika - 28.02.2022 | 14:33


Zaštitnik građana je naveo da je Republika Srbija nakon raspada SFRJ primila nekoliko stotina hiljada izbeglica iz zemalja bivše Jugoslavije.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zaštitnik građana pozvao u Beograd kolege iz Ruske Federacije i Ukrajine

Zaštitnik građana Republike Srbije Zoran Pašalić pozvao je ombudsmane Ruske Federacije i Ukrajine na sastanak u Beogradu ili na susret putem on-lajn platformi radi dogovora o načinima zaštite svih ljudskih prava građana na istoku Evrope, pre svih prava na život.

- Ovaj razgovor pre svega bi se odnosno na zaštitu prava najugroženijih društvenih grupa, a prvenstveno na zaštitu prava dece. Poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine uputio sam na osnovu odlične saradnje koju naše institucije imaju već godinama i očekujem da mi odgovore u narednih pet dana - rekao je Pašalić.

- Najiskrenije žalimo zbog svega što se događa na istoku Evrope. Mi imamo moralno pravo i obavezu da u ovakvim situacijama pomognemo onima koje smatramo prijateljskim i bratskim narodima jer smo 90-ih godina 20. veka tokom raspada bivše Jugoslavije, kao i tokom NATO bombardovanja 1999. godine imali slično iskustvo - naveo je Pašalić. 

Zaštitnik građana je naveo da je Republika Srbija nakon raspada SFRJ primila nekoliko stotina hiljada izbeglica iz zemalja bivše Jugoslavije, a posle NATO bombardovanja 1999. godine više od 200.000 interno raseljenih i prognanih građana sa Kosova i Metohije.

- Svesni okolnosti u kojima se nalazi svi građani na istoku Evrope, zbog sličnih događaja iz naše ne tako daleke prošlosti duboko saosećamo sa patnjom bratskih naroda zbog čega sam i uputio poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine - rekao je Pašalić.