HEROJU SA PAŠTRIKA HITNO POTREBNA NAŠA POMOĆ! Aleksandru Cvetkoviću samo NADA OSTALA! SVI NAPUSTILI TEŠKO OBOLELOG JUNAKA!


IZVOR: Republika - 12.12.2021 | 11:34


Srpskom heroju sa Paštrika Aleksandru Cvetkoviću (49) iz Leskovca hitno je potrebna naša pomoć.

Foto: Printskrin
HEROJU SA PAŠTRIKA HITNO POTREBNA NAŠA POMOĆ! Aleksandru Cvetkoviću samo NADA OSTALA! SVI NAPUSTILI TEŠKO OBOLELOG JUNAKA!

On je za vreme ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji bio angažovan u sastavu herojske 549. motorizovane brigade, četa vojne policije i bio je učesnik je mnogih borbenih zadataka.

Kada se na Paštriku desio masovni napad na karaulu Gorožup, Aleksandar je sa svojom četom priskočio u pomoć graničarima. Bio je na prvoj liniji odbrane sa svojim saborcima do dana kada sa jednim drugom odlazi do Šeh Mahale na zadatak.

Istog dana ih je NATO avijacija u više navrata bombardovala. U kući u koju su se sklonili sa ostalim borcima i starešinama više ljudi gine.

 

Kako pomoći

Aleksandru možete pomoći tako što ćete novac uplatiti na sledeći račun: 310-0711100000400-65 na ime Vladimira Cvetića, borca iz 549. MTBR.

Aleksandrov broj telefona je 060/56-259-00.

Aleksandaru je na glavu bio pao deo zida, ali je uspeo teško ranjen da se iskobelja i ispuzi iz razorenog objekta.

Kaže da se seća se još jedne detonacije, posle čega upada u komu.

Odlikovan posle rata ordenom. A što se tiče invalidske penzije, do skoro je primao šest hiljada dinara.  Nedavno je dobio status borca, pa mu je penzija duplirana.

Od 2005. godine je psihički oboleo i od tada je na terapiji, ali se on junački borio. Radio je šta je stizao kako bi zaradio neki dinar da se prehrani.

Foto: Printskrin

Aleksandar Cvetković sa saborcima na Kosovu

 

Međutim, tu njegovim mukama nije bio kraj.

U poslednje dve godine ima ozbiljnih problema sa kičmom zbog kojih je slabo pokretan i nesposoban da radi. 

Trenutno je dužan 30.000 dinara na ime lekova koje je uzimao u apoteci na veresiju.

Akciju prikupljanja pomoći za ovog čoveka pokrenuli su, inače, njegovi saborci jer je njega stid da moli za pomoć iako je i sam, kad je mogao, pomagao finansijski drugima, znajući šta je prava muka.

Kada smo pozvali Aleksandra Cvetkovića, bilo je očito da je mnogo bolestan i iznemogao.

Jedino što je uspeo da kaže jeste da su ga svi bliski zaboravili izuzev starog oca sa kojim živi.

- Jedino mi je nada ostala - bilo je sve što je izustio. - Živim od minimalne penzije, a samo za lekove za kičmu, imam sedam diskursa, koje nabavljam iz Amerike, po kutiji mi je potrebno 55 dolara mesečno - rekao je on.