KARIĆI NA CRNOJ LISTI AMERIČKIH VLASTI! Finansiraju diktatora Aleksandra Lukašenka u Belorusiji!


IZVOR: Republika - 13.08.2021 | 05:07


Nebojša Karić, sin srpskog privrednika Bogoljuba Karića, stavljen je na na crnu listu američkih vlasti zbog povezanosti sa režimom Aleksandra Lukašenka u Belorusiji.

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/Aleksandar Stojanović

 

 

Kako piše Krik,  pod sankcije su stavljena i lica i firme koje su bile "novčanici“ režima i obezbeđivali sredstva predsedniku Lukašenku za lično bogaćenje, ali i za finansiranje njegove koruptivne i brutalne vlasti.

Mrežu koja je održavala Lukašenkov nasilni režim činili su, navodi se u saopštenju američkog trezora, i članovi porodice Karić. Njihove građevinske firme dobijale su brojne povlastice od Lukašenka – između ostalog, državno zemljište u okolini Minska vredno 800 miliona dolara, poreske olakšice ili potpuno ukidanje poreza, a za infrastrukturne radove koristile su državne resurse, piše Krik.

- Porodica Karić smatra se bliskom Lukašenku. "Dana Holdings" osnovana na Kipru navodno je ponudila zaposlenima slobodan dan za učešće na skupu podrške Lukašenku posle nameštenih izbora u avgustu prošle godine, a u poslovnom prostoru firme nalazi se umetnička galerija koju vodi Lukašenkova snaja - navodi američki trezor. 

Na crnu listu osim "Dana holdings-a" stavljene su i njene beloruske ispostave "Dana Astra", „Emirates blue sky“ i "Dubai Water Front“, kao i direktor Nebojša Karić, sin Bogoljuba Karića.

 

Pokušali da prevare Amerikance

Krajem prošle godine Karići su izveli manevar koji im je omogućio da izbegnu sankcije EU i da u Belorusiji neometano posluju. Evropska unija stavila je u decembru „Dana holdings“ na „crnu listu“.

Samo nekoliko dana ranije, međutim, ova firma izašla je iz vlasništva firmi u Belorusiji, a umesto nje ušla je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Karići su se obreli u Belorusiji nakon što je u Srbiji 2006. godine pokrenuta istraga njihovog poslovanja. Više članova porodice, među kojima i Bogoljub Karić, bilo je osumnjičeno da su se nezakonito obogatili koristeći privilegovani položaj u režimu Slobodana Miloševića.

Tužilaštva su tvrdila da su Karići, između ostalog, oštetili budžet Srbije tako što su iz „Mobtela“, telekomunikacione kompanije u kojoj su bili partneri državi, lažnim ugovorima i nepostojećim poslovima „ispumpavali“ novac. Bogoljub i njegov brat Sreten bili su i na poternicama, ali su nakon deset godina svi postupci obustavljeni i oni su se vratili u Srbiju.

Tokom bekstva Karići su utočište pronašli u Rusiji i Belorusiji gde su izgradili bliske veze sa predsednikom Lukašenkom.