MAKEDONIJA U PLAMENU, SRBIJA DANAS ŠALJE AVIONE ZA GAŠENJE POŽARA! Zaev molio Vučića za novu pomoć!


IZVOR: Republika - 03.08.2021 | 05:14


Srbija će danas poslati vatrogasne avione kako bi pomogla susednoj Makedoniji u gašenju više od 20 požara koji bukte u ovoj zemlji.

Foto: printskrin/youtube

 

 

- Predsednik Vučić rekao je da će poslati dva, tri ili četiri helikoptera, a bugarski predsednik Rumen Radev najavio je pomoć. Pomoć je potrebna ne samo u Kočanima, već i u drugim regionima širom zemlje imamo požare koje se zbog jakog vetra, vatra širi - rekao je juče predsednik Makedonije Stevo Pendarovski.

 

U Makedoniji trenutno besni više od 20 požara, od kojih su najmanje dva pretnja po živote i imovinu stanovništva u gradu Kočani i u opštini Staro Nagoričane, u Kumanovu.

 

Tek kad su građani počeli preko društvenih mreža i preko medija da vape za pomoć, predsednik države Pendarovski je saopštio da armijski helikopteri ne lete noću, a službe vlade i lokalne samouprave počeli su da pristižu u pomoć stanovništvu.

 

Kako javlja Večer.mk, premijer Makedonije Zoran Zaev je kasno noćas najavio da će vatrogasni avioni iz Srbije stizati nakon što je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Iste takve Makedonija ima, ali nisu servisirani.

- Sutra ujutro očekujemo pomoć od komšija, čuo se predsednik Pendarovski sa predsednikom Bugarske Radevom, a ja sa predsednikom Srbije Vučićem i premijerom Bugarske Janevom. Budno pratimo situaciju, nema panike, situacija je pod kontrolom, većina požara je lokalizovana. Pozivam na odgovornu razmenu tačnih informacija od strane građana putem društvenih mreža i medija. Bezbednost ljudi na prvom mestu - napisao je sinoć Zaev na svom Fejsbuku.