Ministarka Mihajlović: NEMA UGOVORA SA RIO TINTOM!


IZVOR: Republika - 19.06.2021 | 07:26


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da ne postoji ugovor sa Rio Tintom, niti sa bilo kojom drugom kompanijom o ekspoataciji jadarita u Srbiji, ističući da je to "neistina koju šire deo opozicionih političara i razni aktivisti koji preko ove teme žele da uđu u politiku".

Foto: Tanjug/M. NIKOLIĆ

Zorana Mihajlović

Ona je precizirala da postoji samo Memorandum o razumevanju iz 2017. godine koji je potpisao prethodni ministar Aleksandar Antić, kao i odobrenja za geološka istraživanja koja su izdavala različita ministarstva.

- Koliko god puta oni ponavljali laži, mi ćemo odgovoriti istinom. Nećemo dozvoliti nikome da manipuliše građanima jer je ovo suviše važno pitanje za budućnost Srbije - naglasila je Mihajlović u intervjuu za današnju "Politiku".

Ponovila je da je jadarit jedinstven mineral u svetu i da je Srbija u jedinstvenoj poziciji da odlučuje na koji način će da iskoristi činjenicu da raspolaže jednim od najtraženijih resursa u 21. veku.

Ističe da je litijum ne samo ekonomska i generacijska prilika za ubrzani napredak Srbije.

- Sve što bude radilo, svaki novi rudnik moći će da radi samo uz najviše standarde zaštite životne sredine. Odluka o tome može da bude doneta tek kad budu završene sve studije i kad čujemo kakav je stav građana - rekla je Mihajlović.

Ona je poručila da neće biti rudnika ako priroda ne bude sačuvana ili ako građani, nakon što budu upoznati sa svim činjenicama, kažu da su protiv.