DEČAK (8) IZ VLADIČINOG HANA NA RESPIRATORU ZBOG KORONE! Teška borba za život i tek rođene bebe u Kragujevcu!


IZVOR: Republika - 17.04.2021 | 09:24


Beba rođena pre sedam dana zbog komplikacija kovida 19 priključena je na respirator na odeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, a u teškom stanju je, takođe na respiratoru, u Dečjoj kovid-bolnici KC Niš, još jedno dete, staro osam godina, kod kojeg je, takođe, potvrđena infekcija virusom korona.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Doktorka Dragana Savić, iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac, potvrdila je da se lekari ove ustanove bore za život devojčice rođene u kraljevačkom porodilištu:

- Beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Ona je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je bila relativno stabilna prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji - rekla je dr Savić za Novosti.

Beba je na intenzivnoj nezi i prima terapiju, a doktorka Savić je ispričala da je devojčica odmah nakon rođenja, posle tri sata, počela da iskazuje simptome infekcije virusom korona.

- Već nakon tri sata od rođenja bebe respiratorno zdravlje bebe je počelo da se pogoršava, dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena kod nas radi daljeg lečenja i praćenja - rekla je dr Savić. - Pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid-infekcije.

Majka novorođenčeta je bila pozitivna, ali nije imala simptome kovida.

Drugo dete koje je na respiratoru zbog kovida 19, osmogodišnji dečak iz okoline Vladičinog Hana, uz ovu infekciju ima i hronične bolesti koje otežavaju oporavak.

- Dete je u teškom stanju, ali je stabilno - rekao je dr Ivica Nakev, koordinator Dečje kovid-bolnice u Nišu. - Naš pacijent je nekoliko dana primao visoki procenat kiseonika, a onda je priključen na mehaničku ventilaciju. Stanje mu je stabilno, ali ima niz bolesti koji otežavaju njegov oporavak. Ipak, svi smo optimisti jer deca su zaista veliki borci.