SRPSKA LIGA: Vratiti nazive slavnih srpskih vojnih jedinica - GVOZDENI PUK I ŠAJKAŠKI BATALJON


IZVOR: Republika - 17.03.2021 | 13:50


Srpska liga se zalaže da se vrate nazivi srpskih slavnih vojnih jedinica kao što su XII pešadijski puk "Car Lazar", I pešadijski puk "Miloš Veliki", Drugi pešadijski puk "Knjaz Mihajlo", poznat pod nazivom Gvozdeni puk, V pešadijski puk "Kralj Milan" kao i specijalne kedinice na rekama "Šajkaški bataljon"- ističe Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

Foto: Srpska liga

Aleksandar Đurđev

- Po sadašnjoj formaciji u Vojsci Srbije pukovi nisu potvrđeni kao jedinice, jer je osnovna taktička jedinica bataljon. Puk predstavlja višu združenu taktičku vojnu jedinicu rodova kopnene vojske promenljivog sastava, a u modernim armijama pukovi imaju veoma važnu i značajnu ulogu - napominje Đurđev

Pukovskog sistema, koga često nazivaju "plemenski" stvara snažan osećaj jedinstva i zajedništvo, mnoge velike vojne sile, poput SAD, Velike Britanije i Rusije, u svom formacijskom sastvu imaju pukove. U britanskoj vojnoj tradiciji decenijama pa i stotinama godina nazivi jedinica se ne menjaju, tako da postoje jedinice sa kojim simbolima se ponose čitave porodica jer su služili u istoj jedinici.

- Najstariji britanski puk koji se još uvek nalazi u sastavu britanske armije je formiran još 1537. godine, dok je Kraljevski škotski puk , formiran 1633. godine, i prestavlja najstariji aktivni pešadijski puk. Zamislite kolika bi samo bila čast za buduće srpske regrute, da služe u najhrabrijoj, najodlikovanijoj i najslavnijoj srpskoj vojnoj formaciji u slavnom Gvozdenom puku - ističe Đurđev. 

Srpska liga se zalaže da se formacijski vrate pukovi, a samim tim i nazivi slavnih srpskih vojnih jedinica, negujući na taj način duh patriotizma, tradicije i snažan osećaj zajedništva, zaključuje Đurđev.