(FOTO) Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić obišao laboratoriju u Čačku


IZVOR: Republika - 03.03.2021 | 13:10


Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić danas je, sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, obišao laboratoriju za ispitivanje materijala Koridora Srbije. Laboratorija je u januaru 2021. godine dobila sertifikat Akreditacionog tela Srbije, i time je postala prva, u potpunosti državna akreditovana laboratorija u putogradnji. Obuhvata 51 metodu ispitivanja i to iz oblasti asfalta, bitumena, kamenog agregata i kamenog brašna, betona, cementa i tla.

Foto: Koridori Srbije

Aleksandar Antić u laboratoriji za ispitivanje materijala Koridora Srbije

 - Ovaj sertifikat je od velikog značaja za Koridore Srbije, ali i za čitav sektor putogradnje u našoj zemlji. Laboratorija sada ima mogućnost da punopravno vrši ispitivanja materijala u ime države kao investitora, ali i za potrebe stručnog nadzora, što će u budućnosti doprineti poboljšanju kvaliteta realizacije svih velikih državnih infrastrukturnih projekata, a našoj zemlji doneti određene uštede - naglasio je Antić.

Antić je podsetio da je laboratorija Koridora Srbije dobila i prvi inostrani sertifikat u okviru Programa za ispitivanje osposobljenosti Instituta za građevinarstvo Univerziteta u Brnu.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da je među 54 srodne laboratorije iz različitih zemalja Evrope, naša laboratorija dobila sertifikat kojim je potvrđena njena osposobljenost za sve prijavljene metode ispitivanja tla - dodao je Antić.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izrazio je zadovoljstvo što se laboratorija Koridora Srbije nalazi u Čačku. POGLEDAJ GALERIJU

- Drago nam je što se laboratorija Koridora Srbije nalazi baš u našem gradu, i trenutno zapošljava 3 inženjera i 4 tehničara. Posebno nas raduje što je ovo jedina labaratorija za ispitivanje materijala u Srbiji koja je potpuno u državnom vlasništvu - istakao je Todorović.

Laboratorija Koridora Srbije u ovom momentu radi na ispitivanju materijala sa projekta Moravskog koridora, a u prethodnom periodu vršila je kontrolu kvaliteta materijala i radova na izgradnji kampa na ovom projektu. Dodatni potencijal ogleda se u opremi koju Koridori Srbije poseduju na još dve lokacije, u Dimitrovgradu i Beloj Palanci, što olakšava rad na terenu.

Obilasku laboratorije su, pored direktora Antića i gradonačelnika Todorovića, prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Milan Bojović, kao i član gradskog veća Grada Čačka, Nemanja Trnavac.