PROGRESIJA BOLESTI SE SMANJUJE ZA ČAK 80 ODSTO! U Srbiji uskoro počinje primena "interferona" u lečenju kovid pacijenata! IZUM SRPSKOG DOKTORA!


IZVOR: Republika - 02.02.2021 | 10:43 >> 11:04


Treća faza ispitivanja leka interferon beta u lečenju kovida-19 počela je u januaru u Velikoj Britaniji, kaže pulmolog i imunolog Ratko Ðukanović, koji je sa dvoje kolega sa Univerziteta Sautempton otkrio da protein interferon beta pomaže u lečenju zaraženih virusom korona.

Foto: youtube.com/European Respiratory Society

Ratko Đukanović

Taj lek, kako je najavio, uskoro će se u okviru kliničkih ispitivanja primenjivati i u Srbiji.

Ðukanović je kazao da je treća faza studije u Velikoj Britaniji do sada obuhvatila oko 40 pacijenata i da sledeće sedmice počinje u SAD, a nakon toga i u nekoliko evropskih zemalja, među kojima je i Srbija.

- Veoma mi je drago što će u prvom talasu biti i Srbija gde će se lek primenjivati u pet zdravstvenih centara - rekao je Ðukanović, stručnjak za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća, za K1 televiziju.

On je kazao da interferon beta nije novina u medicini i da se u vidu injekcije primenjuje kod raznih bolesti, poput multipleskleroze, a Ðukanović je sa kolegama sa Univerziteta napravio novi lek koji, kako je objasnio, ne iritira disajne puteve prilikom inhalacije.

- Ovaj lek do sada nije davan putem inhalacije i to je suština našeg izuma - rekao je Ðukanović.

Kako je objasnio, protein interferon beta se luči u organizmu kao prvi odgovor epitelnih ćelija disajnog trakta na prehladu ili bilo koji "atak'' na organizam, ali sposobnost njegove proizvodnje opada sa starenjem, zatim u slučaju određenih bolesti ili genetskih poremećaja.

Ðukanović je naveo da je u dosadašnjem ispitivanju fokus bio na primeni leka kod težih oblika kovida-19 i pacijenata na bolničkom lečenju u čemu se, kako kaže, interferon beta pokazao kao vrlo efiksan.

- Međutim, što se ranije daje, to je bolje. Zato sprovodimo paralelan program razvoja ovog leka, jedna studija je završena u Velikoj Britaniji i uskoro će biti predstavljeni rezultati, a obimnija studija se radi u SAD - rekao je Ðukanović.

Naveo je da lek inteferon beta još uvek nigde nije uveden u protokol lečenja, ali da je druga faza studije, urađena u proleće 2020.godine, pokazala da se primenom tog leka progresija bolesti smanjuje 80 odsto.

Dodao je i da se u lečenju kovida-19 interferon beta pokazao efikasnim samo ako se daje putem inhalacije.
 

 
$bp("Brid_12263198", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Ðukanović je kazao do sada nije utvrđena efikasnost leka protiv novih sojeva virusa, ali da je interferon beta, kako je rekao, potencijalno koristan za sve viruse koji napadaju disajne puteve.