DRAŠKOVIĆ: Nema razloga za parlamentarne izbore


IZVOR: Tanjug - 11.11.2017 | 23:21


Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kaže da ne vidi razlog za vanredne parlamentarne izbore jer Vlada ima ubedljivu većinu u parlamentu.

Foto: youtube.com/Cirilica TV HAPPY

Nije za to da se ide na glasanje: Vuk Drašković

On je za beogradske medije rekao da je prihvatio poziv da učestvuje u unutrašnjem dijalogu o Kosovu jer jedino tako može da se raskine kosovski čvor mržnje.

Kosovski čvor

- Vlada ima više nego ubedljivu podršku u parlamentu, a izabrana je tek pre četiri meseca. Ne vidim nijedan valjan razlog za vanredne parlamentarne izbore. Njihovim raspisivanjem, svi za Srbiju najvažniji poslovi, od ubrzanja evropskih reformi i privlačenja stranih investicija, a do razrešenja kosovskog čvora i ustavnih promena, bili bi blokirani i za nekoliko meseci odloženi. Naredna godina bi praktično bila izgubljena - objasnio je on.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KiM Drašković kaže da su SPO i on podržali poziv predsednika Aleksandra Vučića, "nameru da se raskine kosovski čvor mržnje i smrti i pronađe rešenje kojim će i Srbi i Albanci, i Srbija i Kosovo, biti pođednako zadovoljni ili nezadovoljni.

- Kompromis između dve realnosti je, čini mi se, dostižno rešenje. Realnosti da nema suvereniteta države Srbije na Kosovu i realnosti da na Kosovu ima srpskog naroda, da su na Kosovu verski i duhovni spomenici Srbije i svih Srba, i da je Kosovo, istorijski i emotivno, bolno mesto srpskog naroda - rekao je on.

Ahtisarijev plan

Na pitanje šta je rešenje, Drašković kaže da je Ahtisarijev dokument, koji su Albanci prihvatili garant zaštite Srba na Kosovu i naše tamošnje religijske i duhovne baštine, i to prema najvišim evropskim standardima.

- Smatram da u Briselskom dijalogu možemo popraviti pojedine odredbe tog u suštini dobrog dokumenta i potpisati Sporazum o punoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, bez formalnog priznavanja kosovske nezavisnosti. To priznavanje od Srbije ne traži ni EU, ni UN, niti dokument Martija Ahtisarija - naveo je on.