PREDSEDNIK DSS MILOŠ JOVANOVIĆ: Treba vratiti vojni rok na najmanje šest meseci, SAMO TAKO ĆEMO ZAŠTITITI ZEMLJU OD RATOVA


IZVOR: Tanjug, Republika - 06.01.2021 | 12:54


Predsednik Demokratske stranke Srbije (DS S) Miloš Jovanović ponovio je danas da se zalaže za vraćanje vojnog roka od najmanje šest meseci jer to, kako ističe, znači očuvanje bezbednosti zemlje, a ne nove ratove.

Foto: Tanjug

- Kad imate nesređenu geopolitičku situaciju, a mi smo okruženi narodima koji nas baš i ne obožavaju, onda morate da imate snažan sistem odbrane i snažnu vojsku-rekao je Jovanović na televiziji Hepi, navodi se u saopštenju DS S.


On je naveo da se ukidanjem služenja vojnog roka ukida veza između naroda i vojske i dodao da čoveka treba navići na život u kasarnskim uslovima, druženje, solidarnost, na to da vole svoju državu.

Podsetio je da mnoge zemlje u Evropi imaju ročni sastav, a da neke razmišljaju da ga ponovo vrate.

- U Evropi se služi obavezni vojni rok u Austriji i Grčkoj. Švajcarska takođe ima vojsku i svi je služe. Švedska vraća obavezu, doduše u malom broju, a u nekima se poput Francuske razmišlja o tome-rekao je Jovanović.

Kazao je da nije tačno da je Srbija devedesetih godina izgubila sve ratove i dodao da je Republika Srpska "tekovina ratova koji su nam nametnuti", te da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN proizvod odbrane od agresije (NATO-a na SRJ) 1999. godine.

-Vraćanje vojnog roka je nešto što bi značilo da predupredimo sve napade na nas, a ne da bi ratovali- zaključio je Jovanović.

 

Kandidat za predsednika 

Predsednik DSS kaže da su izbori prilika da se zemlji, osim jedne biografije, ponudi istinski politički program i istinska politička vizija.

- Lično sam spreman za te izbore i nemam problem da ponesem tu odgovornost, jer sam oduvek razmišljao o svojoj zemlji i, kako god ovo zvučalo, znam tačno kako hoću da izgleda. Oduvek sam to znao - naveo je Jovanović u intervjuu Danasu.

Lider DSS-a poručuje da se ne stidi što se bavi politikom i da je to dužnost "kada živite u ovakvoj zemlji".

On je naglasio da se "užasava apstinenanta, neobrazovanih pametnjakovića i tviter i fejsbuk ratnika".