(FOTO) MEGA AFERA TRESE SRBIJU! Njihovi zdravstveni kartoni su procureli u javnost: SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI!


IZVOR: E. S. T. - 04.01.2021 | 08:56


Iz centralne baze "Medigrupe", privatne zdravstvene ustanove, procurili su svi podaci. Tako su se bukvalno na izvol'te našli kompletni lični podaci i medicinska dokumentacija ministra finansija Siniše Malog, republičkog tužioca Zagorke Dolovac, prvog čoveka beogradske policije Veselina Milića, političara Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, biznismena Miroslava Miškovića, pevačice Lepe Brene i Sandre Afrike.

Foto: Tanjug/estock/ST/Promo foto/Luka Šarac

Narušena privatnost onih koji su se lečili u "Medigrupi"

Kako smo prethodno pisali, osim što smo došli do svih informacija o ovom slučaju, imali smo i uvid u medicinsku dokumentaciju većeg broja pacijenata ove zdravstvene ustanove.

Kada smo im predočili da raspolažemo kompletnom dokumentacijom kao dokazom da su procurili lični i medicinski podaci velikog broja pacijenata, "Medigrupa" nam je najpre negirala da se to desilo, a potom su nam i pretili tužbom. POGLEDAJ GALERIJU

Podsećamo, neki od pacijenata čiji su podaci procurili pripremaju tužbe protiv "Medigrupe", za šta su već angažovali advokate.

Šta je sve procurilo

- lični podaci pacijenata, uključujući i matične brojeve, adrese...

- sve posete ustanovama "Medigrupe", sa imenima lekara kod kojih su bili

- dijagnoze

- nalazi pregleda

- terapije i obavljeni zahvati

- istorijat ranijih bolesti i tegoba

Foto: ST/N. PANČIĆ

Medi Group

Prvi odgovor iz "Medigrupe"

"Medigrupa", kao odgovorna kompanija, posebnu pažnju posvećuje zaštiti i privatnosti svojih pacijenata i poverljivosti njihovih ličnih podataka. Svake godine unapređujemo sistem zaštite podataka i imamo formiran tim stručnjaka koji se temeljno i profesionalno bavi isključivo ovim segmentom našeg poslovanja.

Pristup našem sistemu za čuvanje podataka imaju ovlašćene kolege. Pristup podacima podrazumeva poštovanje strogih procedura, kako internih tako i onih koji su u skladu sa svim zakonima u našoj zemlji.

Apsolutno nije tačno da je u sistem podataka mogao da uđe gotovo svaki zaposleni iz svake zdravstvene ustanove u okviru našeg sistema. Za pristup sistemu potrebna su ovlašćena i posebna autorizacija za ulazak.

Na ova pitanja nismo dobili odgovore

1. Ako već tvrdite da se podaci čuvaju na način na koji ste to opisali u svojim odgovorima, kako komentarišete to što je Srpski telegraf dobio kompletnu bazu podataka "Medigrupe" (iz svih ustanova u okviru grupe). Među podacima su i lični i zdravstveni podaci javnih ličnosti, nosilaca državnih funkcija, kao i odgovornih lica u vašoj zdravstvenoj ustanovi?

2. Da li je tačno da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ovim povodom pokrenuo postupak vanrednog nadzora u vašoj zdravstvenoj ustanovi?

3. Da li je tačno da vam je tokom dana (poslato u ponedeljak 28. decembra, prim. aut.) pao sistem, da nisu radile kase i baza podataka?

4. Da li se sve to dešavalo u trenutku kada je došla inspekcija poverenika za zaštitu podataka o ličnosti da proveri navode o curenju informacija iz zdravstvenih kartona pacijenata?

Umesto odgovora, stigao je mejl u pretećem tonu pravnog zastupnika "Medigrupe".