EFEKTI VAKCINE PROTIV KORONE NISU VEČNI: Evo koliko će trajati imunitet posle primanja


IZVOR: Tanjug, Republika - 11.12.2020 | 08:59


Efekti vakcine protiv korona nisu trajni, ali se pretpostavlja se da imunitet posle vakcinacije trajati do dve godine, kaže Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

Foto: Tanjug

Marija Gnjatović

Ona je navela da ostaje da se razvije trajnija formula vakcine.

Gnjatović je za TV Pink rekla da je najvažnije koliko je vakcina bezbedna i efikasna.

- Postoji i nekoliko kineskih vakcina proizvedenih na klasičan način sa umrtvljenim virusom, dok su ostale vakcine su bazirane na RNK virusu - rekla je Gnjatović.

Dodala je da je moguće da je virus korona mutirao više od 12.000 puta i objasnila da virusi stalno mutiraju u prirodi i da je to uobičajen proces.

- Imamo sreću da ovaj virus mutira tako da ne izaziva značajne promene niti u virulentnosti niti u uzrokovanju teže kliničke slike. Uglavnom se radi o tzv.neutralnim mutacijama bez efekta na širenje ili simptome bolesti - objasnila je Gnjatović.

Gnjatović kaže da su vakcine protiv kovida-19 već rezervisane i da za Srbiju neće biti pitanje koju vakcinu da uzme, već koja je dostupna, kao i da je na regulatorinim telima da ispitaju njenu bezbednost i efikasnost.

Kako kaže, Srbija je će uzeti dostupne vakcine, a nema ništa protiv da to budu i kineske.
 

 
$bp("Brid_07676837", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

- Oni su testirali veliki broj u trećoj kliničkoj fazi, možda ne treba eksperimentisati sa novim vakcinama na novom virusu - rekla je Gnjatović.