EPIDEMIJA SE RASPLAMSAVA! Doktor Srđa Janković apeluje: Izbeći svaki kontakt koji možemo da izbegnemo!


IZVOR: Republika - 24.11.2020 | 08:21


Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, imunolog Srđa Janković rekao je da očekuje da će nove protivepidemijske mere pomoći ali ističe da su i stare mere važne - samo sve mere zajedno mogu da pomognu da se uspori širenje virusa i da se epidemija zaustavi.

Foto: youtube.com/printscreen

Srđa Janković

Dr Janković kaže da su kafići restorani mesta, ali ne jedina, gde se prenose virusi i manje je važno da li će raditi do 18 ili 17 časova, nego je važno šta radimo u radnom vremenu - neophodno je da se nose maske, da se održava distanca i izbegavaju okupljanja osim onih koji su nasušna potreba. Prema njegovim rečima, te tri stvari su ključne u borbi sa koronom.

- Predlagali smo da viši razredi osnovnih škola, srednje škole i fakulteti pređu na nastavu na daljinu, osim nižih razreda, ali procenjeno je da nije neophodno ali je opcija ostavljena za kasnije. Tamo gde se virus pojavi u školi, već i po postojećim merama odeljenje ili cela škola prelazi na onlajn, samo je odloženo prelaženje celokupnog školstva na onlajn nastavu - kaže Janković.

Ukazuje da onog trenutka kada rizik zaražavanja u školi nadmaši rizik zaražavanja u zajednici, kada škole postanu neka od glavnih mesta gde se virus prenosi, prelazi se na onlajn nastavu celokupnog školstva.

- Imamo mere gde prelazimo na onlajn nastavu tamo gde zapreti zaražavanje, škole nisu bile prepuštene nekontrolisanom prenošenju virusa, samo je trenutak kada moramno sve škole zatvoriti - rekao je Janković.

Foto: youtube.com/printscreen

Foto: Ilustracija

Mere su oročene na deset dana. Janković kaže da ćemo biti uslovno zadovoljni kada vidimo da prestaje rast broja novozaraženih na dnevnom nivou, tada bismo mogli da razmišljamo o eventualnom popuštanju mera.

Janković ukazuje da trenutno epidemija ne jenjava, već se rasplamsava - moramo da učinimo sve što je u našoj moći - moramo da izbegavamo sva okupljanja koja se mogu izbeći.

O gradskom prevozu

Foto: ST/N. PANČIĆ

Nove mere se odnose i za gradski prevoz, u popodnevnom špicu u Beogradu biće više vozila za 246 autobusa, a 100 pripada privatnim prevoznicima.

Janković kaže da je 96 odsto ljudi u proseku nosilo masku u prevozu, to varira od linije do linije, sada mere imaju za cilj da smanje gužve u prevozu i obezbede minimum distance.

Ima predloga da školski raspust bude od 21. decembra do kraja praznika. Janković kaže da je to predlog a odluka će biti blagovremeno doneta.

- U ovom trenutku ne mogu da kažem tačno kada će biti doneta, biće razmatrana u narednim danima - rekao je on.

Restorani i klubovi uveliko reklamiraju aranžmane za doček Nove godine. Govoreći o dočeku Nove godine, Janković ističe da se restorani bore da održe poslovanje.

- Teško da će iko od nas lekara u Kriznom štabu tako nešto predložiti ukoliko ne dođe do drastičnog poboljšanja situacije - rekao je Srđa Janković.