(VIDEO) DONESENE NOVE RESTRIKTIVNE MERE: Ograničen rad SVIH ugostiteljskih objekata sledeća mera MOGUĆA ZABRANA KRETANJA


IZVOR: Republika - 15.11.2020 | 12:38 >> 12:54


Nakon održane hitne sednice Vlade Srbije zbog situacije sa koronavirusom, premijerka Ana Brnabić se obraća javnosti i saopštava nove epidemiološke mere...

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Ana Brnabić

Svi kafići, restorani, klubovi, ali i prodavnice i supermarketi RADIĆE SAMO DO 21.00!

Od utorka 17. novembra, u periodu od 21.00 do 5.00, neće moći da radi ništa osim apoteka, benzinskih pumpi i servisa koji se bave kućnom dostavom hrane, stoji u uredbi Vlade Srbiji o suzbijanju korone koja je doneta na današnjoj sednici! Ovo su glavne nove mere uvedene na današnjem sastanku.

Ovo praktično znači da će biti ograničen rad i noćnih klubova koji su prethodnih dana okupljali veliki broj ljudi, iako su članovi Kriznog štaba upozoravali da su to najveći rasadnici infekcije.

- Počevši od 17. novembra do 1. decembra 2020. godine, radno vreme ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5.00 narednog dana - navodi se u uredbi.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Ana Brnabić

Ova uredba stupa na snagu sutra.

- Prihvatila sam predlog da uvedemo još restriktivnije mere. Doneli smo odluku da ograničimo rad svega, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi i privrede. Ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5.00 narednog dana. Od utorka 17. novembra počećemo s primenama i trajaće do 1. decembra.

Premijerka je rekla da se zasad neće uvoditi mera zabrane kretanja.

- Sledeća mera je zabrana kretanja, ali nismo za nju. Ako bude najneophodnije, nismo za to, znamo da je sledeća mera, ali mislim da će današnja mera dati rezultate.

- Trudili smo se da nađemo balans. Mi u ovom trenutku imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti u Evropi i svetu, i želim da se zahvalim našem medicinskom osoblju. Naša smrtnost od korone danas je 1,3 odsto i ispod nas je samo par zemalja, a svi ostali imaju smrtnost koja je veća od toga. To pokazuje koliko smo zajedno svi dobro radili i sprovodili mere na najbolji mogući način - kaže Brnabićeva.

Premijerka je istakla da mi još imamo slobodnih kreveta u bolnicama, što nije slučaj sa mnogim zemljama EU. Ona kaže da se u Srbiji danas rezultati testiranja na korona virus mogu dobiti za 5 do 12 sati.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Ana Brnabić

- Srbija je u ovom delu Evrope je zemlja koja testira najviše ljudi, posle nas su Slovenija i Rumunija. Pored ovih zastrašujućih brojeva, u odnosu na situaciju u regionu i Evropi, Srbija je u zelenoj zoni.

Premijerka je rekla da trenutno nema zatvaranja škola i da trenutno u osnovnim školama ima 39 zaraženih učenika, a u srednjim 52.

- To pokazuje koliko su učenici i prosvetni radnici odgovorni.

Premijerka je opet apelovala na građane da budu disciplinovani, da poštuju mere, nose maske u zatvorenom i na otvorenom gde nije moguće držati distancu, da drže fizičku distancu.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Ana Brnabić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da se celokupne Banje Selters i Koviljača pretvaraju u kovid.

-  Potrebno je da se 15 dana pridržavamo mera. U devet sati mora da se zatvori sve. Želimo samo da spasemo ljudske živote i zdravstveni sistem, trebaće nam i u budućnosti kad prođe korona. Nadam se da građani Srbije razumeju - poručio je ministar.

Premijerka jem odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je otvorena za donošenje novih mera, ali da smatra da će danas donete mere dati rezultate.