BAJDEN MOŽE DA BUDE NA STRANI BEOGRADA! Jelena Milić za "Srpski telegraf": Vučić vodi pametnu politiku


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 11.11.2020 | 04:00


Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS), kaže da će SAD dobiti predsednika tek 20. januara, kad pobednika izbora proglašava jedina relevantna vladina institucija GSA (General Services Administration).

Foto: Tanjug

Jelena Milić

Nije isključeno teoretski da Donald Tramp ostane u Beloj kući, ali za Srbiju ništa dramatično neće biti ni ako ga zameni Džo Bajden jer i on, kako objašnjava u razgovoru za Srpski telegraf, može da bude na strani Beograda.

Da li je Džo Bajden novi predsednik SAD ili Donald Tramp može da ostane u Beloj kući žalbama da je došlo do izborne krađe i pokretanjem tužbe pred Vrhovnim sudom?

- Bajden postaje predsednik SAD tek 20. januara ako je pobedio. Proglašenje pobede je u jednoj od vladinih američkih agencija - GSA. Smatra se da je GSA odbila da proglasi pobednika ne bi li izbegla bes mnogobrojnih Trampovih birača i da bi se smanjile tenzije. Dosadašnja praksa bila je da projektovani rezultati i projektovani ili očekivani predsednik, što je u ovom slučaju Bajden, budu na kraju i formalizovani. Sada to može teorijski da bude promenjeno.

Kako?

- Državni tužilac Bar je odobrio presedan da ministarstvo pravde otvoreno istražuje neke navode o izbornim prevarama, što dosad nije bila praksa, pre nego što to savezni sudovi ne završe. Tramp je otpustio ministra odbrane, verovatno će zameniti i šefove CIA i FBE. I to će imati implikacije. Dalje, elektori mogu da ne glasaju za onog za koga su glasale njihove države.

Šta bi za Srbiju značio dolazak Bajdena u Belu kuću?

- Pitanje je da li će republikanci zadržati većinu u Senatu ili neće. To će se znati u januaru, kada se završe trke za dva senatorska mesta u Džordžiji, koja je, uz Pensilvaniju, najviše u fokusu zbog pravnih bitki za rezultate izbora. Demokratama nedostaju ta dva glasa da bi bili izjednačeni. Ako Senat zadrže republikanci, oni onda zadržavaju kontrolu nad odborima za spoljne poslove i američke oružane snage, koji dominantno formiraju spoljnu i bezbednosnu politiku SAD.

Vučić vodi pametnu politiku

Opozicija kritikuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se "kockao" pružajući podršku Trampu i da će Srbija to platiti. Kako to tumačite?

- To je apsolutno pogrešna ocena, ali je vrlo korisna da bi srpska javnost znala koliko je uskogruda i potpuno neobaveštena o geostrateškim politikama. Odgovor Vašingtona na prisustvo Kine i Rusije Inicijativom Tri mora, od Baltika do Crnog Mora i Jadrana, jeste nadstranački u SAD. Vučić nije pružao podršku Trampu nego je vrlo pametno pratio nove geopolitičke trendove i odnose u SAD. Trampovu politiku podržalo je 71 milion glasača SAD. Ti ljudi će i te kako odlučivati i biti limitirajući faktor bilo kojoj vlasti u SAD. Vučić je sarađivao i sa Džordžom Sorošem, koji je i te kako nekako pomagao Bajdenovu kampanju, pa opet nije valjao istim tim opozicionim liderima.

Kako treba da "igramo" prema SAD u narednom periodu?

- Mora se ići na dva fronta. Saslušati primedbe SAD i EU oko vladavine prava, reforme javnih preduzeća, podela vlasti. Predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić već su neke prepoznali kao validne, ali čim pre bi trebalo da ih sprovode u delo. S druge strane, ako Bajden pobedi, Srbija treba od njega da traži da, istim aršinima kojima je gledao Miloševića, tražio bombardovanje Srbije, posmatra i našu državu i Kosovo 2020. Moramo Bajdena ubeđivati u naše argumente u vezi sa KiM na osnovu njegovih kriterijuma. Apsurd je da je to sada na našoj strani, a vlast to ne koristi.

Bajdena ubeđivati u naše argumente u vezi sa KiM na osnovu njegovih kriterijuma

 

 

Mislite da je realno da Bajden bude na "našoj strani"?

- Srbija mora da vodi mudru politiku i da proširi saradnju sa svima u SAD, Kongresom, Senatom, ministarstvom odbrane, u biznisu... Srbija je kaznila visoke počinioce zločina na KiM, mi smo isporučili dva predsednika i šest aktivnih generala u Hag. Srbija je za KiM kažnjena više puta. Bili smo pod teškim ekonomskim sankcijama, pa smo zbog zločina, koji jesu počinjeni, kažnjeni bombardovanjem, koje je ostavilo nesagledivu ekološku i materijalnu štetu i odnelo 760 srpskih života. Kažnjeni smo i Rezolucijom 1244 SB UN povlačenjem vojske i policije sa KiM, kao i nereagovanjem međunarodne zajednice na egzodus Srba. A Kosovo, koje nikad ništa nije uradilo, osim što je pobilo 2.500 srpskih civila, koje niko ne pominje, nagrađeno je priznanjem vodećih država EU i NATO. Beograd sve to mora da predoči i ukaže na interes koji SAD može da ima sa Srbijom, kao partnerom u oblasti bezbednosti i pod kojim uslovima.