Tači u ponedeljak pred sudijama u Hagu


IZVOR: republika - 06.11.2020 | 12:58


Dojučerašnji predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, koji je između ostalog optužen za ratne zločine, prvi put će izaći pred sud u Hagu u ponedeljak, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Hašim Tači

- Dana 9. novembra u 15 časova održaće se prvo pristupanje sudu Hašima Tačija u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu - navodi se u sopaštenju i precizira da je to prvo pristupanje sudu Tačija u predmetu sprecijalizovanih tužilaca protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Optužnica protiv Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020. a Tači je nakon predaje i juče prebačen u Hag i smešten u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

U optužnici se Hašim Tači tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovecnosti prema međunarodnom pravu.

 
$bp("Brid_04667253", {"id":"22746","width":"16","height":"9","video":"674894"});

- Prvo pristupanje sudu Hašima Tačija održace se na javnoj sednici. Tokom sednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak proverava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razume optužbe za koje se tereti - saopšteno je iz Specijalizovanih veća.

U optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se da su izvršili zločine protiv čovečnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom, različitim sredstvima.

- Sva dela navedena u ovoj optužnici bila su deo široko rasprostranjenog ili sistematskog napada usmerenog na protivnike. Zločini su sledili dosledni obrazac, šire porodice i zajednice žrtava, i trebalo je da posluže kao upozorenje i da izvrše pritisak na ciljano stanovništvo" -navodi se, između ostalog, u optužnici na 68 strana koju je potpisao tužilac Džek Smit.

U optužnici piše i da su četvorica optuženih, kao i drugi članovi te, navodi se, udružene zločinačke organizacije, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine to radili na način koji je uključivao zastrašivanje, maltretiranje, hapšenje, mučenje, ubistava, kidnapovanja.

 
$bp("Brid_04667253", {"id":"22746","width":"16","height":"9","video":"674894"});