ĐURIĆ: Priština nema tim za dijalog


IZVOR: Tanjug - 03.11.2017 | 23:29


U institucionalnom sistemu u Prištini više ne postoji instanca zadužena za dijalog sa Beogradom, jer u novoformiranoj kosovskoj vladi nema ni ministarstva, ni kancelarije, niti bilo kakve službe koja bi se tim poslom bavila, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Foto: Tanjug

Marko Đurić

- Očito je da Priština nije zainteresovana za dijalog kakav je do sada vođen, inače ne bi ukinula resorno ministarstvo na čijem je čelu bila Edita Tahiri - rekao je Ðurić za današnje izdanje "Politike".

Prema njegovim rečima, ostaje da vidimo da li Priština i dalje na neki način računa na usluge Edite Tahiri, budući da se "lavovski i katkad veoma vešto borila za interes svoje strane".

Ðurić podseća da je poslednji susret koji bi mogao da bude stavljen u funkciju dijaloga Beograda i Prištine održan u Briselu 31. avgusta, kada je posrednik u dijalogu Federika Mogerini priredila radni doručak za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pokrajinskog predsednika Hašima Tačija.

- Ovih dana obeležićemo godinu dana od poslednjeg sastanka na ekspertskom nivou. Prištini je najpre izgovor bio održavanje parlamentarnih izbora, pa nekakva skupštinska odluka o zamrzavanju dijaloga, a sada više i nemaju nikakav izgovor - kaže on.

Kako naglašava, veći problem od toga je - nereagovanje posrednika.

Ðurić, predsednik Radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o KiM, ne ostavlja nikakav prostor za spekulacije da će Beograd podržati formiranje takozvane vojske Kosova.

Uveren je da Srpska lista po ovom pitanju neće praviti nikakve kompromise, prenosi "Politika".